Storsjön (vid Edsbruk)


Storsjön är en öppen sjö med vackra omgivningar. Sjön har få vikar och holmar. Bortsett från Edsbruk finns ringa bebyggelse.

Kartor som täcker sjön är grön karta 7G Västervik NO och blå karta 85 Valdemarsvik.

Kommunikationer

Man kan åka tåg till sjön. Tåget mellan Linköping och Västervik stannar vid Storsjö.

Parkeringsplatser finns vid Storsjö järnvägsstation, vid vägen på sjöns nordspets, vid Vinäs, vid en badplasts längs vägen mellan Ukna och Edsbruk samt inne i Edsbruk.

Turer

Storsjön runt är ett naturligt val. Det blir ca. 38 km om man är noggrann.

Storsjö - Västervik. Det är bara lite drygt 2 km att gå till Syrsan från Storsjöns sydände vilket öppnar möjligheten till en tur mellan Storsjö och Västervik som båda betjänas med tåg. Sträckan blir ca 4,5 mil.

Avstånd i sjön

Isläggning

Storsjön lägger sig stadium 6. Vattengenomströmningen genom sjön är stor vilket leder till snabba förändringar i isläget.

Sundet SO om Stensnäs slott är svagt. Se också upp för tillflödet norr om Storsjö järnvägsstation och frånflödet inne i Edsbruk.

85/86: ?
86/87: ?
87/88: ?
88/89: ?
89/90: ?
90/91: ?
91/92: ?
92/93: ?
93/94: ?
94/95: ?
95/96: ?

Sevärdheter

Stensnäs herrgård har gamla anor. Från 1600-talet och framåt har ägarna hetat Grip, Gyllenstierna, Cruus, Lewenhaupt, Hultman, Adelswärd och Stackelberg.

Vinäs omnämndes första gången 1347. 1380 köptes det av Bo Jonsson Grip och fungerade som en borg som bevakade vattenvägen till Linköping (se beskrivningen över Sjöarna kring Åtvidaberg). Endast ruiner är kvar av borgen idag. I ett nyare slott, som också är ruin, sydde Aurora Lewenhaupt (f. Königsmarck) de beundransvärda vinäs-tapeterna som finns på Linköpings museum. Nuvarande huvudbyggnad på Vinäs är från 1911.

Två fornborgar finns SO och NV om Vinäs. Det är gott om fornminnen i närheten. Det finns en skeppssättning längs vägen väster om Stensnäs och en domarring längs järnvägen söder om Storsjö.

Vid Bankestad finns ett pittoreskt träslott med mycket snickarglädje.

Mer om Storsjön

Nordost om Stensnäs ligger Stenebo gruva. Här kan man gå in i en stollgång (svårfunnen bakom tät trädridå). Gången går ett hundratal meter in i berget (ficklampa krävs) och mynnar vid ett vattenfyllt schakt. Strax innan schaktet finns ett stort rum där hästarna traskat runt, runt för att hissa upp malmen. Vid schaktet finns en imponerande bred öppen klyfta med 30 meter upp till markytan. Om isen ligger kan man gå nere i klyftan (medtag ispik!). Gruvan mutades in 1650 och man bröt järnmalm fram till år 1875 då ett stort ras inträffade. Schakten är 90 meter som djupast (d v s vattenfyllda till 60 meter). Uppe på berget finns en fornborg (Skansen).

Edsbruk är en gammalt brukssamhälle. Edsbruk AB tillverkar oblekt sulfatcellulosa.

(Version 2.0)