Friluftsfrämjandet Arvika-Sunne Långfärdsskridsko

Privattur Arvika:
Tre sydpolsfarare, 3/2 -06

Tre sydpolsfarare med uppdrag att spana och undersöka om senare nätters kyla skapat bärande yta för 90 kilo proteiner och fett balanserande på en smal, smal stålskena. De tre har gott mod i början på expeditionen som startar utan övriga vittnen från den på sommaren annars så befolkade campingplatsen. Generellt värderar människor i detta tidevarv högt stående sol med vattentemperatur på bortemot 23-25 plusgrader. De 3 expeditionsmedlemmarna däremot är av den nya sorten som får högre puls och positiva inre svallningar vid lågt stående sol som föregåtts av åtskilliga dygns temperatur långt under fryspunkten.

Naturens krafter har vid dags dato åstadkommit en yta på vattnet som är av apelsinskalsmodell i de norra regionerna av expeditionen, längre söderut där vi har Hungviksön inom 1-2 km räckhåll framför oss förändras underlaget till mer likt den yta man ibland kan se rakt framför sig vid exvis tandborstning. Vi beslutar inom gruppen, utan större oskiljaktigheter, att vi för den goda sakens skull och för allmänhetens bästa, bör inhämta ehuru vattnets yta ser ut sydväst och söder om Hungviksön.

Tack vare vår försiktighet, erfarenhet, kunskap men framförallt vår eminenta utrustning (ispik bl.a!), klarar vi av att ta oss runt den sv udden. Vi skådar mot Tjuvholmarna och söderut att vattnet där ej varit fryst lika länge som på vår övriga expedition. 100 m ut ser vi t o m öppet vatten (ogillas inom gruppen). Vi åker sen öster om ön och viker norrut i samma spår som utfärden. Inga människor syns under hela expeditionen. Möjligen var denna expedition förgäves då den egna underrättelsetjänsten låter meddela att fiendesnö är i antågande kommande dygn.
 

Is
Isläggning: Helt islagd (> 95%). Knottrig yta. Ytbeläggning saknas. Riskbedömning: Normal risk.
Antal Åksträcka Väder Ledare
  Kallt  Lars Hägglund 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på inget sätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | Arvika-Sunne : FFAS | Rapport: Jan Nilsson | 2006-02-03 | ÅO: Arvika