Friluftsfrämjandet Ekoguide Långfärdsskridsko

Privattur:
N:a Kornsjön, 14/1 -01

- Vi startade (strax söder om Gunnarsbyn nära nordänden på sjön) i strålande sol och riktig vinterkyla; isen var heltäckt av rimfrost och åkningen gick en aning trögt, men underlaget var mestadels av mycket god kvalité (säkert decimetertjock kärnis); Efter en halvtimmes åkning mellan holmar och genom vassar styrde vi mot en solbelyst udde för att inta vår medhavda frukost - den uppgående solen och den varma drycken värmde gått i den tiogradiga kylan. Efter att ha avverkat alla vikar som huvudsakligen ligger på den norska ('levande landsbygdssidan') styrde vi kosan söderut - där vidtog en kort vandring förbi öppet gränssund och tullstation, nu hade vädret ändrats dramatiskt från solklart till tät dimma och mycket fuktig och rå luft. Vi blev hungriga och snart brann lägerelden och stämningen kom på topp igen med mätta magar och is eller var det dimma i blick ? Färden gick vidare söderut i ett svårurskilt landskap av öar och fastland. I södra delen av sjön där den är som bredast låg för tunn nyis så här tvärade vi sjön och fick härlig åkning i ett virvarr av öar, holmar, skär, vassar och smala sund. (Under turen såg vi 'jättelika' spår efter varg; en strömstare som 'trafikerade' utmed en bäck; åtskilliga spår efter rådjur och bäver).

Is
Huvudsakligen kärnis av god tjocklek och ytbeskaffenhet (dock heltäckt av rimfrost). I norr rinner hallerudsälven ut och bildar ett mycket långt öppet vattenområde; gränsundet (tullstation) ligger öppet; i södra delen där sjön breder ut sig (norr Hisön) ligger ett tunt nyistäcke) 
AntalÅksträckaVäderLedare
42 km Först "solklart" och > 10 grader kallt och sedan tät dimma och 2-5 minusgrader Thorsten Gansing 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på ingetsätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | Turrapporter | Rapport: Thorsten Gansing | 2001-01-14