Vänerskridsko 
Isläget inom Vänerskridsko 1999-00
NärBeskrivningRapport
9/4Yngen
Idag har vi gjort sista isturen (kanske). Endast två tappra hade möjlighet att ställa upp. Lennart och jag. Vi har åkt på Yngen. Knottrig is till viss del på östra sidan. Det ligger också fläckvis tunn snö. Inga besvärliga råkar, dock helt öppet mitt i sjön mellan ett par öar. Isen är dock ca 4 dm inne vid vinternäset där vi brukar gå på.
Marie-Louise Nilsson
31/3Visten, Mellanviken
Rekning på Visten, Mellanviken (norra delen av sjön) visade att det finns åtminstone 10 cm is. Temepraturen vid kl. 19 var +5 grader. Ytan var något mjuk, men skridskoskenan går inte igenom, 'åkbart - inte njutbart'. Kanske 60% av den del av sjön som syns därifrån var gråaktig, resten vit snöis. Minusgrader som ger hård yta bör ge bra förhållanden.
Olov Bergqvist
28/3, 18.30-20.30Stor-Emsen
Torr, hård, slät is. Tunna partier vid uddar och öar. Lämpar sig väl för kvällsturer om det tar emot att lägga undan skridskorna.
Valter Lindén
26/3Kroppkärrssjön
Det har varit på gång under veckan, och idag har isen givit vika och sjön ligger öppen. I björkarna intill saluterar stararna vårens ankomst. Efter ca fyra månaders skridskoåkning blir det nu att ägna sig åt något annat. Vandring, cykel, kanot mm. Fram till nyisarna i höst!
Karl Gustaf Liljeberg
25/3Stor-Emsen
Åkning vid 13-14 tiden. Ytan hyfsat hård. Endast smärre partier som hade mjuknat. Inga öppna partier kunde skönjas.
Jan Lundbäck
24/3Långsjön-Bölösen (Värmeln)
Eftermiddagstur fredag 17-19 av Bergqvist-Skoglund och Lundbäcks. Solen värmde fortfarande sista timmen på dagen, och ändå var ytan helt hård. I stort sett alla snöförhöjningar nu nedstöpta. Pangåkning på mycket bra yta. Ett parti svartnande is i mitten östra sidan hade tagit stryk av solen. Ispiken gick lätt ned 4-5 cm på ett hugg. 4-5 hugg så kunde man skapa ett hål. Denna is bär fortfarande och hade också bra åkyta, men kan inte ha lång tid kvar. Långstasundet såg bra ut, sundet mot Bråtsjön gick öppet.
Olov Bergqvist
23/3Ekholmssjön
Ligger i samma utsträckning som vid senaste turerna.
Jan Lundbäck
23/3Söljeflagan
Is finnes ca 200 m norr om bron. Syd (Stömne- och Björnöflagan) öppet.
Jan Lundbäck
23/3Lilla Värmeln
Hård fin isyta. Förhållanden som söndagens tur. Öppna området under bron inte nämnvärt större.
Jan Lundbäck
23/3Långsjön
Hård fin is vid sydändan. Sjön ligger så långt ögat kan nå.
Jan Lundbäck
19/3Saxen, Yngen
På väg hem från dalarna i Torsdags klev jag ut på isen vid Saxhyttan, isen
var ganska fin, lite knölig vid land, korta stråk med stöpt snö var troligen
inga problem med skridskor. Västra sjö-ändan vid saxå såg vitare ut från
vägen men Yngen såg blank å fin ut men med liknande vita stråk som vid
saxhyttan, fint så långt ögat nådde från vägen.
Dan Troland
16/3Alstern/Edsgatan
Lyrisk israpport från Roy Bredberg i månsken. Verkade bra, men 'ibland är det ojämnt, med det gör inte ont, det gör inte ont ...'. Riktigt vad han menar med det förstår jag inte.
Roy Bredberg
16/3Långsjön, del av Värmeln
Östra sidan bra. Övrigt ojämnt och glasis.
Åkning skedde på Långsjön och del av Värmeln.
Erling Andersson
16/3Markvattnet, Stora Älgsjön
Markvattnet hade mestadels fin is med någon glasis.
Stora Älgsjön hade mycket glasis, men däremellan mycket fin is.
Åke Stööd
16/3Långsjön, Bölösen
Mestadels en hård fin yta. Partier av glasis som inte hindrar nämnvärt. På västsidan en del knaggel med hård snöis. Östsidan mindre knaggel. Bölösen mera glasis än Långsjön. Summa sumarum Utmärkt is. En dags värme till o det är perfekta isar.
Jan Lundbäck
16/3Arvika-Charlottenberg
Allt verkar stöpt och blankt.
Mats Lundqvist
15/3Gapern
Gapern bucklig med en hel del överis säger Björn Lagerbeck.
Isen är bättre söderut, tex på Mariebergsviken där den är hård och slät.
Håkan Örtqvist menar att det är utmärkt is.
Bengt Jakobsson
12/3Berglagskanalen
Fullt åkbar men rätt knöliga partier omväxlande med blankispartier och sträv snö.
Bjurbäckens kanal strålande fint spolad av naturen. Troligen en översvämning. Ingen smuts, inga grenar, tunt under bron vid Bjurbäcken. Nedanför slussar öppet i älvfåran så långt jag såg.
Bengt Jakobsson
12/3Yngen
Riktigt njutbara stråk mellan mindre partier packad snö, större partier lätt irriterande fraspartier som dock oftast var fullt åkbara.
Råkar som var stora, men lättpasserade.
Sämre förhållande i vikar än på öppna sjön.
Tilas stollar 5X5m åkyta, men fina isfall.
Bengt Jakobsson
11/3Kristinehamn-Filipstad-Lesjöfors
På vägen från Kristinehamn och upp till Sälen gjordes iaktagelser på sjöarna från bussen.

Allmänt har snötäcket minskat drastiskt på en vecka och till min förvåning var det bra med blank isyta på Daglösen (dock mönster med snö). Kan ha varit något mer snö på Ullvettern, men det kan ha varit i vikarna som syns bäst från vägen. Bergsjön snötäckt fortfarande. Ovanför Filipstad så är Yngen relativt lik Daglösen, dock något mer snö, men också fläckar med glänsande blankis. Sjöar norrut är något mer snö på, men på väg att bli rena från snö. Rämmen är heller inte mer snö än att det blänker med ett mönster av blankis. Mildväder och vi har mycket till helgen att väja på!
Mikael Henriksson
11/3Rinnen, badplatsen
Min rapportär hade idag varit ute åkt bil på isen. Lätt snötäcke på 2 cm.
Jan Lundbäck
11/3Lilla Värmeln
Observation från bron och kyrkan. Öppet runt bron men i övrigt ligger sjön. Troligen samma förhållanden som på Långsjön, Värmeln. Se andra israpporter
Jan Lundbäck
11/3Värmeln, Gänsbyn
Kort rektur. Tjock fin is och västsidan har även här snön karaktär av pudersnö. Lättåkt
Jan Lundbäck
10/3Ekholmssjön
1-2 cm hyfsat porös snö på kanonfin is. Man åker utan större bekymmer, Lite trögare. Den tendens till råk som fanns förra söndagen har inte växt till sig
Jan Lundbäck
10/3Långsjön
1-2 cm porös snö ligger på vad det verkar kanonis. Verkar vara åkbart.
Jan Lundbäck
8/3 kl 13Ullvettern
Hård och bra is över hela sjön -Ingen överis Öppet i sund och kring öar och uddar Nu kommer snö som gör det svårt att se svaga ställen
Ove Åstradsson
4/3Långsjön (norr Grums)
2-3 cm snö fastfrusen i isen. Omöjlig för skridskoåkning.
Jan Lundbäck
4/3Rinnen
3-4 cm snö fastfrusen på isen. T.o.m omöjlig att ploga vilket min sagesman försökte på morgonen.
Jan Lundbäck
2/3Ullvettern
Eftermiddagstur på Ullvettern.
Ingen överis upptäcktes, men det knastrar bitvis när man åker och isen sätter sig. Isen är fortfarande betryggande tjock.
Isen börjar dock på sina ställen få väldigt tydlig karaktär av våris, vilket föranleder att börja bli extra uppmärksam, när solen ligger på och temperaturen stiger över 0. Vi åkte från Fiskviken upp till Korpholmarna. Från Korpholmarna och över till N Lövbodåsarna finns en besvärlig råk.
Allmänt är den slät och bra att åka på, men det finns områden med glasis och även områden med ojämn is samt en del fläckar särskilt intill strandlinjen med tunn is (stora sprickor). Vid snö är den inte lämplig att åka på!
Mikael Henriksson
2/3Visten
Förmiddagstur på ca 3,5 mil tillsammans med fru o Olov B i strålande solsken. Isjocklek > 30 cm. Ytan hård. Enstaka fläckar med överis. Sedvanliga råkar lättpasserade. Inga besvärliga sprickor varför sjön kan duga att åka på med ett tunnt snötäcke.
Jan Lundbäck
28/2 Kristinehamn
Dagens spaningar har givit vid handen att den snö ,som fanns i går har smält till vatten som är ganska rikligt på Ullvettern . På Hjälmarsfjorden där det inte varit så mycke snö och framför allt att vinden är ganska kraftig har det torkat upp bra som man kan se från land.
Ove Åstradsson
26/2Hjälmarsfjorden
5 cm snö och bara genomstöpt vid sprickor och råkbildningar. Här behövs ett rejält stöpväder. Isen under snön är bra och den ser ut att ligga på hela inre Hjälmarsfjorden.
Mikael Henriksson
25/2Mårön och Lunnerviken
Isspaning med bil och till viss del promenad vid strandlinje

Genomstöpt hård is finns! Strax norr om Järnbodholmarna, vägen från Långenäs och ut mot inloppet till Lunnerviken. Utanför denna strand finns ett tiotal meter ut från land begynnande, sammanhängande stöpis. Hit var det också tjock is. När jag var här ute var det mörkt, men det jag kunde se utåt var grå yta till skillnad från snön inne vid land. Troligtvis finns det också öppet vatten en bit ut eftersom det var så stora stöpta ytor. Den stöpta isen var ikväll bärig att gå på utan att det knakade!
Utanför Mårön och ner mot Storskäggen: Det ligger allra längst inne i viken med genomstöpt is, fullt åkbar, men endast några hundra meter. Sedan är det guppande packis utanför, ganska långt ut och sedan förmodligen öppet. Packisflaken hade en tjocklek på 5 - 7 cm, vilket tyder på att isen har varit bärig innan blåsten.
Mikael Henriksson
20/2Skattkärrsviken, Rudssundet Söder om Jäverön
Skattkärrsviken tjock fin is, Rudssundet går att ta sig halvvägs ut längs kanterna,21/2 bra mycket längre om kylan håller i sig (vilket den gjorde), söder om Jäverön är det blanka fina kanonisar, det går idag att runda Glofsön, i söndags var isen 4 cm ca i sunden vid Glofsön, sen höll kylan i sig så det torde vara lugnt. Att fortsätta västra sidan om Jäverön ut mot rännan torde heller inte erbjuda problem i dagsläöget.
Jan Berthelsen
20/2Värmeln
Snurrade runt Hästön, Adelsön mm
10-15 cm älgtjock slät hård is. (tre älgar hade gått över isen ut till Hästön från Skärmnäs). Tunt snötäcke, efter senaste snöfallet ca 2-3 cm.
Anders Johansson
20/2Vänerskärgård, syd Arnön
Bottenviken ut till Gersholmarna den 20/2. Efter den fasta isen i höjd med Sandnäs gick det utmärkt att följa vasskanten på 6 cm is. Kort promenad runt uddarna men suverän kärnis (5-6cm) som en glasskiva över bottnarna vid SÖ delen av Arnön och mellan Arnön och Gersholmarna. Ut mot Tormesöarna gick ej att åka pga packis och 1-2 cm nyis. Västerut låg likaledes nyis så långt man såg så där borde det efter nattens kyla vara åkbart och ännu bättre om det blir en kall natt till. Österut däremot skar flikar med öppet vatten in i bottenvikens mynning.

Valter Lindén
19/2Hjälmarsfjorden och Ölmeviken
Efter en fin tur på förmiddagen på fjorden gjordes en eftermiddagsrektur inför söndagen.

Följande noterades:

Nyis mellan Tjyvholmarna och Vålön. Äldre is längs Vålön och denna sträcker sig säkert en bra bit söderut. Bitvis är den äldre isen smal, men den tunnare isen låg idag på 3-4 cm. Se upp där råkbildningar finns.
Inre delen av Hjälmarsfjorden från Tjyvholmarna och norrut med Svartebergsudden i väster är åkbar utan större problem, närmast Tjyvholmarna och bort mot Torren försiktighet för lokalt tunnare is.
Från Torren och söderut till Apelholmen mer karaktär av flakis, flaken har god tjocklek, men tunnare mellan flaken. Från sundet mellan Torren och Rammholmen och söderut karaktären av sammanfruset skravel.
Svartebergsudden norrut mot Saxen: Lurigt utanför Svartebergsudden, norr om råken tunnare is 4-5 cm. Passage en bit ut från udden. Svårt att komma förbi Killingen utan att gå över land. Utanför Killingen är det en råk med knappt igenfrusen is, öppet vatten. Innanför är sundet öppet och pass upp för tunn is en bit innan sundet. Lättare råkar från Killingen och in mot Saxen. Vid grund och dylikt är det lurt. Isytan är sagolik på stora delar av Hjälmarsfjorden och Ölmeviken.
Mikael Henriksson
18/2Hjälmarsfjorden, utanför Amerikaudden
Fredag lunch: Snön har stöpt, slät åkyta men med relativt stora partier med 'knottrig' is. Istjockleken 8-10 cm men varierar kraftigt. Varning för stora områden med mycket tunn is (2 cm). Isen ser ut att ligga över hela fjorden. En riktigt kall natt kan det kanske bli bra!
Pär Anesäter
18/2 kl 8N Kattfjorden Skutberget
2 cm is längs badstränderna, landlöst. Tillfrysning startar i området ut till Lövnäsudde.
Olov Bergqvist
17/2Hjälmarsfjorden, Mårön (Vänern)
Mycket glädjande nyheter och hoppas detta blir mer imorgon eftermiddag.

Hjälmarsfjorden: Från strandlinjen och ut ca 300 m (en bit utanför där första råken brukar vara belägen) är det härligt genomstöpt is, hård och slät. Istjocklek från 8 cm lokalt till dryga 1.5 dm (förmodligen tjockare bitvis). Isen ser ut att vara densamma ytterligare en bit utanför så långt jag kunde se i dagsljus. Inne vid strand vid utgångsläget är det lite lurigt. Gå inte utan att känna sig för, annars kan det bli blött!!!!
Varning för strömt vatten andra ställen där det normalt fryser sämre!!!!

Mårön (Vänern): Härlig nyis ikväll, allra längst in är det 4 cm. Öppet vatten längre ut och längs strandlinjen finns det is ut till halvvägs ut till Storskäggen. Vattnet gungade något, men var härligt stilla!
Mikael Henriksson
17/2 fmBergslagskanalen
Sjöarna har ett 2-3 cm snötäcke med skare -Ej åkbart
Ove Åstradsson
17/2Stor Värmeln
Försök att åka längs östra kanten.
Isytan ej genomstöpt snö.
Vid badet vid Långsta besvärligt med råkar.
Vände söder om öarna för att det var för tunt om jag förstod rätt av Carl-Gustaf Liljebergs telefonrapport
Bengt Jakobsson
17/2Gapern
Sydöstra hörnet bättre stöpt än sydvästra varifrån tidigare rapport härstammar.
Från Nordön och sydöver. Råk finns i detta område snett över sjön, men går att passera längs land öster eller väster om.
Carl-Gustaf Liljeberg
Bengt Jakobsson
17/2Mellan Fryken
Peter Backström meddelar att Mellan Fryken går öppen. Is vid Kolnäs, men längre söderut öppet.
Bengt Jakobsson
17/1Rottnen
Kontakt med fiskare via UNOX i Gräsmark säger att det är ett tunt snölager som inte bör hindra åkning. Jfr Övre Fryken.
Bengt Jakobsson
15-17/2Ö Fryken
Tor Hakefeldt meddelar 17/2:
Tjockleken OK. Får inte hål på isen med 5-6 hugg. Det är skaraktig 1 cm snö som ej är fastfrusen, så visst motstånd, men möjligt att åka. Han har varit i Torsby under dagen och från 45:an ser man att vissa partier är renblåsta.
Lars Bergqvist meddelar 16/2:
Vid kvällningen då temperaturen kröp under 0, fanns några mm snö kvar på nerfart och fält. Vad det innebär för Fryken vet jag ej, men risken finns att det blir en skrovlig yta.
Lars Bergqvist meddelar 15/2:
Det har kommit ca: 1-2 cm blöt snö, som f.n. ligger kvar på fälten. +2,3 grader.
Olov Bergqvist
16/2Bottvika
Gammal is längst in. 500 meter söder Färjestugan nyis 8 cm. Isen tunnar ut och det finns en del råkar. Underbar att åka på enligt Åke Stööd
Bengt Jakobsson
16/2Gapern
Knottrig men fullt åkbar. Det hann inte stöpa fullt ut innan det frös meddelar Åke Stööd
Bengt Jakobsson
16/2Vismen, Bergsjön och Hjälmarsfjorden (Vänern)
Vismen (österut intill Björneborg): Fastfrusen snö, ca 1-2 cm djup. Icke åkbar.

Bergsjön: Likaledes fastfrusen snö, ca 1-2 cm. Icke åkbar.

Sjöar norrut till Filipstad har förmodligen liknande som Bergsjön, möjligen har snön inte varit lika blöt på högre höjder.

Hjälmarsfjorden (Vänern): Ingen eller ringa snö, i stort sett genomstöpt. Isen ligger intill land, men ikväll så är inte isen tillförlitlig. Fast is är blandad med svagt genomfruset slask, förmodligen rester av gammal is blandat med senaste snön. Med kalla dygn fram till helgen finns åtminstone en liten chans till skridskois. Dock utfärdas varning de närmaste dagarna!!!
Mikael Henriksson
13/2Visten
Vi har idag åkt på Visten från Arnäs upp till den lilla ön norr om Västbynäset, därefter tillbaka på den västra sidan. Isen är något mjuk med fläckvis överis som med viss för-siktighet inte utgör något direkt hinder för åkningen. Vi passerade ett par delvis frusna råkar. Lite kyla och torkning av isen kommer att göra den bra inom några dagar är vår bedömning.
Åke Noord
13/2Övre Fyken vid Björkefors
Himmelriket utbredde sig för våra ögon då vi kom fram till Övre Fryken vid Björkefors (4 km norr Sunne östra sidan). Spegelblankt med aningens vattenhinna, man ser upp emot Badabruk och med Tossebergsklättens siluett på västra sidan.
En liten piknings- och provtur avslöjade att det är c:a 1 cm hård mesostis över 10 cm kärnis. Det gick att åka, men var något tungåkt. Om veckan ger kallgrader kan det bli en höjdare till helgen. Om det inte fryser till kan mesostisen vara för hindrande.
Olov Bergqvist
13/2Lersjöarna (Sunne-Gräsmark)
Nybörjartur för Sunne på Lersjöarna med 5 deltagare. Lersjöarna består av Övre, Mellan och Nedre Lersjön, drygt 5 km fågelvägen N-S. Lämplig påstigning norr om S Vikens naturbruksgymnasium där det finns en rastplats med bra parkering och påstigning.
Efter genomgång av säkerhetsutrustning tog vi en tur på de två översta sjöarna. Bredvid sundet gick det att gå på is mellan mosstuvor, vi kunde inspektera en bäverhydda och en spillkråka. Isen är c:a 25 cm tjock. Ytan var färdigfrusen f.d. överis, alltså mycket jämn och lättåkt. I fördjupningar med mer regnvatten samlat var det fortfarande överis.
Sjön är mycket trevlig, liknande Rinnen med mycket vikar, halvöar och öar. Rekommenderas.
Olov Bergqvist
12/2 kl 12Berslagskanalen
Här kommer lite iaktagelser från dagens rek-tur som gjorts av Mikael , Ove Måd.Norra delen av Ulvettern hade 1 cm vatten över hela .Över is förekom i vindskyddade lägen .
Vid Lungsund var mycke öppet vid bron .När man skall gå över bron till Storlungen är det lämpligt att gå 100 m norrut efter vägen och sedan gå 100 m äver ett fält ner till Storlungen .Därifrån var vi var ute och kollade istjockleken ner mot sundet vid bron och konstaterade att den där var tunnare .I övrigt verkade förhållandena vara lika som Ulvettern Nästa punkt vi kollade var Bjurbäcsken och där var hela infartskanalen öppen och där får man ca 1 km promemad upp till slussarna .Själva kanalen var ingen höjdare .Isen hade spruckit och skjutit upp som en rygg i mitten och vid sidorna var vatten men det såg ut att vara möjligt att ta sig upp på land ,vilkat är nödvändigt vid bron och vid slussen vid Aspen och där avslutade vi expeditionen -Ha gärna bussen med vid Bjurbäcksslussarna -det kanske underlättar .De son tar hela vägen från Lunedet får räkne med promenad förbi hela Smedsundet
Ha en bra tur
Ove Åstradsson
12/2Nedre Fyken
Inspektion från bil: Isen ligger från Örnäs ner till Fryksta. Vid Norsälvsutloppet öppet upp emot halva sjön. Isen 'borde' vara som på Visten, dvs vattenbegjuten snö- och kärnis av god kvalitet.
Mellanfryken från Ö Ämtervik-Nilsby: vågor (dvs ingen is).
Olov Bergqvist
11/2 kl16Ullvettern
Utan att ha varit ute på isen har jag kunnat konstatera att det under dagen blivit mycke vatten då isen och det är fråga om det blir överis till i morgon.Vattennivån har sjunkit kraftigt och det kan vara svårigheter att ta sig på och i synnerhet av isen .Detta tyder också på kraftig genomströmning och fara vid strömställen.
Ove Åstradsson
11/2Gapern - Molkomssjön
Rikligt med överis
Lasse Skålén
10/2Övre Fryken samt sjöar Torsby-Mattila
"Åkte från Torsby till Karlstad igår och Övre Fryken såg helt gudomlig ut från bussfönstret. Alla sjöar jag såg (mellan Matilla och Karlstad) var fina och stöpta."
Ulrik Scheller i på e-post.
Bengt Jakobsson
10/2Visten
Peter Backström rapporterar om hård, fin, vattenbegjuten is. Råkar i norra delen.
Bengt Jakobsson
10/2Ö Fryken - Björkefors
Enligt Tor Hakefelt torsdag på morgonen så finns knottrig is på Fryken vid Björkefors pga underkylt regn. Dvs regndropparna fryser då de når isen.
I övrigt fattar jag att det är samma grundis som förra veckan, dvs bra.
Olov Bergqvist
10/2 Ullvettern
Kl 10 var isen torr och ren från överis och mycket få besvärande sprickor .
Efter några timmar hade det börjat bil vatten på isen så vi får hoppas att den hinner torka igen innan den fryser till .Tjocklek - ca 20 cm
Ove Åstradsson
8/2Borgvikssjön
Hård och torr is dryga decimetern tjock. Inga sprickor.
D v s perfekt.
Kollade också Grumsfjorden. Den var INTE åkbar.
Lasse Skålén
8/2Gapern mm
Underbar 20 cm is. Hård och slät. Sprickfri.
Troligen liknande förhållanden på de flesta sjöar i Karlstadtrakten.
Oklärt iakttaget i deltat och Alstern.
Bengt Jakobsson
1/2Ö Fryken
Tor Hakefeldt åkte Björkefors-Storön utanför Lysvik. Fantastiskt fin is. Nu onsdag har det emellertid snöat.
Olov Bergqvist
31/1 kl 11Ullvettern
Mycket fin is
ingen överis
Ove Åstradsson
30/1Övre Fryken
I går när jag åkte hem från Sälen låg hela Övre Fryken spegel blank delvis kärnis delvis snöis ingen överis syntes. Iaktagelsen endast från bilen.
Anneli Blom
30/1L Värmeln
Bill Fransson rapporterar: Besvärlig överis hindrade åkning.
Olov Bergqvist
30/1Glafsfjorden
Mycket fin is på Glafsfjorden. Tjocklek 5-10 cm. Växlande snöis, kärnis mycket fin och hård yta. Stor råk tvärs över sjön mellan Hungvik och Glava. Samt ett antal mindre råkar som dock kunde passeras.
Anders Johansson
30/1 kl 11Alstern på Brattforsheden
Oåkbar pga överis
Lennart Romberg
30/1Långsjön
15-20 cm is över hela sjön. Tyvärr mycket överis.
Jan Lundbäck
30/1Kattfjorden:
Nästan all is sönderbruten. Nu finns bara is de närmaste 50 m sett från Skubergets badplats.
Jan Lundbäck
29/1 kl 15Skutberget
Var ute vid Skutberget och tittade på isen från land.
Sönderbruten vid land. Längre ut var isen fortfarande
hel, men fortsätter det att blåsa så bryts den nog
också sönder.
Lennart Romberg
28/1 kl. 17.00Övre Fryken
Tor Hakefelt meddelar följande:
Övre Fryken ligger istäckt och han har åkt från Björkefors och norrut ca 5-6 km (längs den östra sidan). Istjocklek varierar mellan 5-8 cm. Isytan är helt ren från snö. För mer detaljerad information, ring 0565/27304.
Mikael Henriksson
28/1Övre Fryken
Övre Fryken är 'gör fin' rapporterar Kerstin Berg från Frykenstrand.
Bengt Jakobsson
27/1Kattfjorden
Leo och Erling meddelar att det ligger fint mellan Vidön och Långudden. Därefter tunnare fram till Ranviken. Därifrån till Torsviken fint. Söder därom öppet.
Bengt Jakobsson
27/1Glafsfjorden
Från våra vänner IsrappVärmland Anders Johansson:
Åkte sträckan Ingestrand-Hornnäsudden tor.
Norr om Sandviken vid Humlekil är det halvstöpt snöis med partier som är snötäckta och knagliga genomstöpta partier. Tjockleken är ca 10 cm men fiskare vi pratade med sa att det var ojämt det fanns tydligen partier med bara 3 cm is. Det vara inga större problem att åka på ytan. Söder om Sandviken är det svart nyis som har frusit efter snöfallet förra lördagen, på den bit som vi åkte på varierade tjockleken mellan 5-10 cm.
Bengt Jakobsson
27/1Skutberget
Peter Backström meddelar:
Även han har åkte på fin is vid Skutberget.
Han har även åkt längs Segerstadslandet där det var tjockare och ännu finare. 'Som att åka på glas'. Även en okulär besiktning av Segerstad skärgård mellan Arnäsudde och Arnön tyder på att det är åkbart där.
Med hänsyn till kommande vindar tror jag att åkning väster om Segerstadslandet är ett gott alternativ med start vid campingen i helgen.
Bengt Jakobsson
27/1N. Kattfjorden
Jan Lundbäck och jag körde i dag en morgontur på Lasse och Leos israpport för Kattfjorden. De hade per telefon värderat isen som 'himmelsk'. Intygas. Från Skutberget körde vi till Lövnäsudde. Vi gick även en bit västerut över råken. Det går troligen att komma till Bomsta, men vi vände då piken gick igenom på ett slag. Utan sönderbrytande vind och + 2 cm på två nätter så borde lördagen... Samma härliga nyis pudrad med lite snö ca 5-7 cm. Från Lövnäsudde till sydspetsen ön utanför Vidön. Därefter tillbaka längs östra stranden. Så vi åkte i SV en bit längre än Lasses israpport säger.
Olov Bergqvist
26/1Värnanäs mot Hult
Isen från Värnanäs mot Hult har inspekterats och befunnits ej tillförlitlig . Inte heller från vikarna väster ut har vi rapport om bra is. På sjöarna norröver väntar vi bra is efter nästa töväder -nu är det lite trögåkt
Ove Åstradsson
26/1Kattfjorden
Körde i dag på delar av Kattfjorden. Från Skutberget körde vi
mot Zakrisdal och vidare mot Dingelsundet därefter över
till Lövnäsudde. Härlig nyis pudrad med lite snö ca 5-7 cm.
Söder om linjen Dingelsundet- Lövnäsudde är isen ännu lite
för tunn.
Lasse Skålén
23/1Kopierat innehåll från Mikael Henrikssons e-mail
Daglösen, första delen ihopblåsta stråk av snö som är ganska tröttande. Detta gäller i första hand den smala delen från Filipstad tills man når den bredare delen. Sedan finns det sporadiskt också på resten av Daglösen, men det går rätt bra att hitta väg. Man kommer förbi Skillerälvens utlopp utan problem, åk längs den östra kanten. Inloppet i södra delen till Asphytteälven var svagt fram till järnvägsbron och i själva strömfåran genom Asphytteälven, men passeras bara bron på land så är det inga problem om man åker längs kanten bort till vägbron. Där går man enklast vägen förbi Asphyttans sluss och går ner i Aspen. Det var svagt vid badplatsen i söndags, men det gick att leta sig genom vassen och fortsätta bort längs den östra kanten. Giv uppmärksamhet på inloppet till Bjurbäcksälven där det är svagt. Bjurbäckskanalen var utmärkt endast ett fåtal kvistskräp. Se upp för rep som håller bryggor med mera. Nedanför slussarna går det att åka uppe på torra land och det finns inga poblem att ta sig ner till Storlungen med skridskor. Farleden från slussarna och ner till där Storlungen breddar sig var tämligen nylagd i lördags. Samma gäller utloppet från Lungälven, håll östra kanten mitt för utloppet. Genom Lungsund går det att åka skridskor, följ östra kanten och håll öster i Öjevettern. Strömfåran är relativt nylagd annars inga problem. Vi gick över vid vägen som leder fram till Ullvetterns norra del. Med lätthet åker man ända fram till vägen uppe på torra land. Ullvettern är inga problem förutom Nässundet och Smedstorpssundet. Det senare höll på att lägga sig i lördags.

Snöns status är det viktigaste, men om förhållanden bibehålls eller förbättras pga av varmväder så går det ypperligt att åka denna sträckning. Ullvettern är gudomlig och det var den klart bästa sjön av dem alla, men både Öjevettern och Storlungen skäms inte för sig heller. Kallsprickor finns naturligtvis, men det är överkomligt.

Vänern vet jag inte mycket från, endast att det lär har legat 5 cm nyis nedåt Värnanäs öster om Vålön, vilket borde betyda att det också finns is på Hjälmarsfjorden. Det har dock kommit mer snö i Kristinehamn än i Filipstad.
Bengt Jakobsson
22/1Björnrukan
Leo Rudner och Erling Andersson rapporterar att vid Björnrukan är det närmast land 4 cm med 5 cm snötäcke. Väl bärig is längs sprickor där det stöpt. Längre ut 7-8 cm rimfrost täckt is ut till Västra Tormesön, Hästholmen, Bälten. Västerut is till Långholmen och Långudden. Allmänt 7-8 cm rimfrost täckt is, snötäckt 4 cm. 2 cm is ut mot Husholmen.
Bengt Jakobsson
22/1Bomstad
Leo Rudner och Erling Andersson rapporterar att vid Bomstad är det 6 cm sprucken is med rimfrost. Partier med snötäcke 4 cm.
Bengt Jakobsson
23/1Kattfjorden
Komplement till Jan Lundbäcks rapport. Isläggning på Kattfjorden vid Dingelsundet. Inte mycket, men längre ut än tidigare iakttaget, kanske 200 m ut från mynningen.
Bengt Jakobsson
23/1Fryken
Carl-Gustav Liljeberg meddelar på väg till Norge att Mellan Fryken och Övre Fryken går öppna.
Bengt Jakobsson
23/1Hammarsjön
Björn Lagerbeck meddelar att Hammarsjön ligger med isflak. Ibland saknas isflaken och då är det 2-3 cm tjock is med snötäcke. Han bedömer att det går att ta sig runt Tynäs.
Mao varning för åkning här utan stor isvana. Med rådande väderlek bör istillväxt ske trots snön, om än långsamt.
Bengt Jakobsson
23/1Usken och Fåsjön norr om Nora
En aning knagglig, men ändå mycket njutbar is. Tjock, en del sprickor. Lätt snö, max 1 cm.
Ulrik Scheller
23/1Yngen, Persberg
Isen har vuxit till från 20 (förra helgen) till 27 cm, enligt Erland Eriksson
Olov Bergqvist
23/1Långsjön, norr Grums
Fin is, lättåkt, pudersnö. Meddelat per telefon av Bill Fransson.
Olov Bergqvist
23/1Skutberget
Islsäggning pågår på området närmast land (ca 50 m). 1/2 cm is.
Jan Lundbäck
22/1Liljedal
Kanonfin is inspekterad av en till fots gående skadad Lundbäck. Verkar som om även isen lagt sig vid järnvägsbron

Grumsfjorden. Verkar ligga även direkt ovanför E18.
Jan Lundbäck
21/1Nedre klarälvsdeltat
Tur Kanotklubben-Jakobsbergsbron-Morbrors ådra-Inre Hamnen-varvet.
Fin is, tjock is. Delvis öppet under Jakobsbergsbron, men lätt att passera nära land. Under bron över Morbrors ådra möjligt att passera med viss försiktighet.
Utloppet från Djupsundet öppet och en öppen fåra några hundra meter nedströms. Tjock is norr om.
På Hammarösjön var det ingenfrusna gashål.
Bred fin bana runt Kanikenäset. Det gick inte att åka under bron in till Inre hamnen, men man kunde sitta på skyddet för bron och ta sig under bron.
Delvis mycket damm på isen och nära land mycket sand/grus.
Bengt Jakobsson
21/1Rådasjön
Har 30 cm slät is. Något tunnare vid Uvåns mynning och vid utflödet till Klarälven. Med största sannolikhet möjligt att ta sig mellan dessa partier på isen.
Rapport från isfiskare förmedlad av Annelie Blom
Bengt Jakobsson
17/1Ullvettern
Fin is ! Vinden NV 6-8m/s är förträfflig för åkning från Fiskviken. Mot norr går Du längs västra stranden och tillbaka lite längre ut och får tryck i ryggen
Varning: Från sundet in till Nässundet är det öppet vatten gnaska långt ut och den NV -vinden trycker på så att det blir mer öppet och vatten tränger upp på isen och kan bilda dubbelis när det fryser.
Ove Åstradsson
16/1Skutberget
Vid Skutberget 5 cm meddelar Bill Fransson. För tunt att ge sig ut tyckte han.
Bengt Jakobsson
16/1Långsjön norr om Grums
Ligger med fin is, men tunt snötäcke meddelar Bill Fransson
Bengt Jakobsson
16/1Alstern/Brattfors
Bara en rättelse om Alstern/Brattfors. På väg tillbaka håll naturligtvis på den västra sidan, inte östra, den åkte ni ju upp. Det blir lätt fel men ni fattade det säkert.
Jan Berthelsen
16/1Galtryggen
Tjock fin svensk kärnis, öster om Galtryggen tunnare is men åkbar, Stegelviken kräver längre promenad, öster om Storön stor öppen råk, åk västra sidan Storön. Sen ner till Paradissjön kanonis, för en gångs skull, upp igen lätt krypning 2 m över till Sidsjön, sen ner mot Jönsuddens södra spets-stor öppen råk över till Jägarmanen, går att gå över 1 m på gräs vid Jönsuddens södra spets. Håll sedan östra sidan, kanonfin is, isskulpturer vid land-vackra. Nere vid sydändan går det ej att åka mellan Sydbodöarna eller söder därom(har aldrig gått hittills) så promenad krävs. Sammanfattningsvis- ovanligt fin is för att vara Alstern-men samtidigt fler råkar än andra år och lite tunnare inne vid land.
Jan Berthelsen
16/1Trehörningen och Yxesjön
Kanonisar. (Arvika trakten, Från Israpp Varmland)
Bengt Jakobsson
16/1Lillsjön och Nordsjön
Öppet vatten i sundet mellan Lillsjön och Nordsjön.
(Arvika trakten, Från Israpp Varmland)
Bengt Jakobsson
16/1Yngen
Isen är runt 20 cm. Välstöpt hård snöis med partier av genomfrusen ny is på ytan eller genomgående kärnis. Se fortfarande upp med 'alltidråkarna' Herrgårdsudden mot Storön och Högbergsudden mot Skava/Skäkta och den vid Bornsholmarna.
Olov Bergqvist
15/1Älgsjöarna
Idag åkte vi (Ingrid Andersson&Jan Berthelsen) på Älgsjöarna. Det var alltså kanonis, 2-3 dm tjock i princip överallt, blank fin kärnis. Mellan lilla o stora Älgsjön är det alltid en liten promenad samt en längre promenad över till Sävsjön-i sydöstra änden på den kan man krypa över till Bosjön/Grytingen (där den fina bron är). Finaste åkningen är ju ändå på stora Älgsjön med alla vikar och öar-grillplatser och rastplatser. Bäverhyddor är det gott om-vi har sett 6 st sammanlagt alla sjöarna.
Bengt Jakobsson
15/1 kl.17.00Bergslagskanalen
Rapport från isar längs Bergslagskanalens södra del.
Ullvettern har bortsett från inre vikar ett salsgolv med kärnis. Det finns råkar bla vid Midsommarberget, tvärs sjön. Blidvädret har inte påverkat nämnvärt. Nyfrusna ställen bör dock iaktagas med försiktighet, idag är dessa mellan 2 och 5 cm. Goda möjligheter att gå på både vid Släbråten och Fiskviken.
Bergsjön är i stort lika bra som Ullvettern, något mer snöisfläckar, men ytan är mycket bra.
Lungsund är om inte öppet så är det väldigt tunn is på ett stort område och endast möjligt alldeles intill strand att åka, dock ej fram till och under bron.
Bjurbäckens Kanal är excellent och mycket bra snöis. Hård yta utan dubbelis (iaktaget vid slussarna i Bjurbäcken).
Utloppet från älven nedanför slussarna är helt öppet och endast nyis vid sidorna.
Mikael Henriksson
14/1 kl 14Älgsjöarna -Sävsjön-Bosjön-Grytingen:
Som tidigare rapporterat är det drömis men ett undantag .Den lilla tjärnen mellan sävsjön och Grytingen är landlös så man får gå förbi den på landsvägen
Ove Åstradsson
14/1 e.mKungsskogen
Fin is på Grytingen, Bosjön och St Älgsjön (Norr om Kristineh) Enstaka partier med överis (fryser i natt). Isen är tjock >1,5 dm, Varning dock för svaga partier (inlopp, utlopp, sund osv). Se upp i det smala'utloppspartiet' mellan ST o L Älgsjöarna. Har ej åkt på Sävsjön, Lilla Älgsjön men ser bra ut från vägen.
Pär Anesäter
14/1Rinnen
Israpport inkomna under tm 16.00:

Bill Fransson har varit på Rinnen:
Tendens till överis. Öppet bitvis. (Antar att det
är i sunden)

Åke Stööd har varit på

Visten:
Ojämn is 5-12 cm. Tendens till överis.
Östra Örten:
Tendens till överis.
Gapern:
Kanske bästa isen.

Ove Åstradsson har varit i Kungsskogen:
Dröm is hela vägen Älgsjöarna, Bosjön, Grytingen
Bengt Jakobsson
10/1Gapern runt 35 km.
Mestadels blank 15-20 cm tjock is med lätt ytojämnhet som inte förstörde åkningen. Inga hålor. Inga råkar.Vid ett par uddar på östsidan fanns strandnära mindre råkrester med nattgammal is. Öppet vatten i NO vid Norumsälvens utlopp, och utefter stranden norrut ngra hundra m. Flamingos! Men det visade sig vara ett 30 tal sångsvanar, lätt rosafärgade av den låga vintersolen. Dessa kunde vi höra och iakttaga på rel nära håll.
Karl Gustaf Liljeberg
9/1 kl 13Ullvettern:
Vatten på isen men ingen dubbelis-Mörka delar hade bra hårdhet Många sk sughål hade bildats och två stora råkar hade bildats -en längs östra sidan och en tvärs över sjön Samanfattningsvis stor försämring sedan i fredags.Varning för fräthål och nyfrusna råkar.
Ove Åstradsson
7/1Varpnästjärn:
Uppåt 30 cm slät is, delvis kärnis. 'Kanalen' är åkbar med viss överis.
Bengt Jakobsson
6-7/1Grumsfjorden
Peter Backström rapporterar:

Grumsfjorden vid Slottsbrons badplats 7 cm fin is.

Norra Värmeln ligger sedan förra köldperioden.

Visten utmärkt. Start från badet vid Arnäs 13 cm. Vid Västbynäset i höjd med Humletorp 9 cm svartblank is. Råk över sjön vid Sund, som var lättforcerad.

Bill Fransson rapporterar:

Tur Långsjön upp till Värmeln tom Långsta. Fin is.

Bengt Jakobsson
6/1Edane
Rapport från tur med Friluftsfrämjandet i Arvika,
IsrappVarmland/Anders Johansson:

Vi utgick från badplatsen i Edane, rundade Gryttomsnäset följde strandkanten
söderut förbi Tasebo ner till Dagmarsudde där fika intogs. Sen rakt nordöst
över Värmeln, söder om Lövön för tillbaka färd till Edane.

Underlaget var mestadels vattentäckt kärnis med delvis lite mjukyta. Inne i
vikarna ligger vattentäckt snöis med mjukyta men med partier med hårdyta.
Tjokleken är c:a 10 cm men tunnare partier finns så var vaksam! Värmeln är
öppen söder om inloppet till Nussviken. Fräthål börjar bildas samt en del
råkar.
Bengt Jakobsson
6/1Gapern
Isen på Västra delen av Gapern blank, men mjuk i det varma vädret. +5, hård sso och tidvis regn. 15-25 cm, få svagheter
Ulrik Scheller
6/1Lill Värmeln:
Vid Kullen, där kraftledningen passerar Borgviksälven fick vi erfara en våda med kolonnåkning på is som inte håller: Halva gruppen, 4 personer plurrade samtidigt!

Från turrapport
Bengt Jakobsson
6/1Gapern:
En kraftig råk håller på att bildas mellan Svedenäs och norr Sandviken, vi tog oss dock förbi på västra sidan utan problem.

Från Turrapport
Bengt Jakobsson
6/1SV Värmeln
Under och norr om bron i Värmskog är det öppet.
Olov Bergqvist
5/1Långsjön (norr Grums)
Start vid badplatsen i sydändan. Där var det inte riktigt färdigstöpt. Vi kunde dock utan större problem passera med skridskor på. Efter ca 2-300 är det färdigstöpt. Sedan hård isyta. Istjocklek > 10 cm. Västsidan lite knagglig is. Vi vände vid ön mitt i sjön och åkte mitt i samt på östsidan, där isen var nästan ren blankis.
Jan Lundbäck
5/1Rapport från Ekholmsjön söder Billerud golfbana:
'Fantastisk is. Försök att ta sig till Värmlandsbro
avbröts nästan framme vid landsvägen.
Även åkning på fin is vid Liljedal Kyrksjön'

Baserat på telefonsvarar rapport från Olov Bergqvist
Bengt Jakobsson
5/1Kyrkviken vid Arvika
Ligger med fin is.
Snöflingor i luften.

Jan Nilsson/Israpp Värmland
Bengt Jakobsson
5/1Hjälmarfjorden
Vattnet har stigit 20 cm varför landlöshet råder. Liknande förhållanden bör gälla på andra vänervikar.

Underlag från Ove Åstradsson
Bengt Jakobsson
5/1Göta Kanal
Den grävda delen av Göta Kanal är tömd från Hajstorp
till Tåtorp. Med några undantag är den tömd även
mellan Sjötorp och Hajstorp. Någon åkning på Göta Kanal
rekommenderas därför inte denna säsong.

Baserat på underlag från Lars Ålstam
Bengt Jakobsson
4/1 18.30Skutbergets motionscentral
Meddelar att den is som fanns runt nyår (2-3 cm) har brutits sönder och flutit bort. Kattfjordsentusiasterna får vänta tills nästa köldknäpp.
Olov Bergqvist
4/1Gapern:
'Blankis-lite kärv- lite överis'

Citat från turrapport Björn Lindskog
Bengt Jakobsson
4/1Yngen
Samtal med Håkan Lander i Filipstad:

Yngern ser fin ut.
Utloppet i Filipstad i Deglången öppet.

Tidigare har man från Filipstad rapporterat att delar
av Bergslagskanalen är öppna, tex går det inte att åka fram till slussarna i Bjurbäcken.
Bengt Jakobsson
3/1Bill Fransson meddelar från Liljedal:
Isen är oerhört fin, kanske något ojämn i tjockleken,
från 10-12 ner till 5-6 cm.
Han åkte vid fästena. Åkbart till golfbanan och Ekoholmen.
Bengt Jakobsson
1/1 kl. 15.30Norrut från Kristinehamn
Under isspaning på eftermiddagen iaktogs följande:
Norrut från Kristinehamn har nederbörden i stort sett kommit som blötsnö och ingen stöpning syntes på Ullvettern och Bergsjön. Ca 1 dm blötsnö låg på Ullvettern nere vid Fiskviken. Skidföre.
Mycket mer glädjande var följande iaktaget söderut och västerut på Vänern: Hjälmarsfjorden, snön hade smält och 1 cm vatten på ytan. Blankt. Uppifrån kom regn vid tretiden och +1.5 grad varmt i luften.
Varnumsviken fläckvis snöslask, men genomblött.
Ute vid Picassoudden öster om Vålön uppbrutet och gungande flak.
Enda varningen är småvägarna som har skridskois. Ut till Mårön vågade jag mig inte!!!!
Mikael Henriksson
31/12Långsjön
Långsjön
10-15 cm is. 4-6 cm snö. Delvis fastfrusen, skidföre.
Olov Bergqvist
31/12Borgvikssjön
Borgvikssjön Borgvik
+10 cm is. 2-4 cm snö. Delvis fastfrusen, skidföre.
Olov Bergqvist
31/12-1/1Liljedal
Liljedal
+10 cm is. 1-2 cm snö. Delvis fastfrusen, men uthärdlig åkning tills nyisen på inloppet mot Knipan. Där syntes iskanten, så någon större åksträcka erbjuds inte.
Nyårsdagen gav snö och regn, så isen är inte rensad per 1/1.
Olov Bergqvist
31/12Slottsbron
Grumsfjorden Slottsbrons båthamn
10 cm kärnis. 0,5-1 cm snö. Delvis fastfrusen, men uthärdlig åkning tills nyisen på huvudsakliga Grumsfjorden påträffades. Vi åkte ut till Fårhallen, där vi vände efter en del knakanden i isen. 3-4 cm is där. Med någon tillfrysning borde det vara åkbart nyårsdagen.
Olov Bergqvist
31/12Grums
Grumsfjorden Grums badplats
5 cm kärnis. Ingen snö. Troligen åkbar fast vi testade inte. Något osäkert mot utloppet mot Vänern. Bästa tipset för nyårsdagen?
Olov Bergqvist
31/12Skutberget
Skutbergets badplats Kattfjorden Vänern
De två graderna vattentemperatur som motionscentralen rapporterade motsvarades idag av 2-3 cm nyis vid badplatsen. För ögat syntes isen räcka till Lövnäs udde. Det gick inte att gå på isen. Utan snö och med bibehållen kyla, snart dags för premiär?
Olov Bergqvist
30/12Rinnen
Anders Johansson rapporterar:

Har idag torsdag varit och åkt på Rinnen.
Slät fin is med c:a 4cm pudersnö på som inte bromsar värst mycket.
Svag is i sundet mellan Rennstadön och fastlandet (SydVäst) och i sundet
mellan Märrön och Rennstadön.

Mao bör det nu vara fin is på Rinnen
Bengt Jakobsson
30/12Hjälmarsfjorden
Vi har idag, 30/12 f.m, åkt skridskor till St Tjuvholmen. Större delen av Hjälmarsfjorden ligger med ca 1,5 dm tjock is. Isen är täckt med ca 1 cm pudersnö och under denna ett tunt skikt frusen snöslask. Fullt åkbart med bra glid. De yttre delarna av Hjälmarsfj. finns stora partier med sönderbruten frusen is och utanför denna nyis ca 2-4 cm tjock.
Pär Anesäter
29/12 kl.13.00Ärr
Har idag 29/12 kl. 13.00 varit ute på isen på sjön Ärr även
kallad ÄRRAN omedelbart söder om Fengerfors samhälle. Har
bara gått ut ca 100 m, men fin is med ca 0.5 cm lös snö. Det
var fortfarande något överis men torde frysa till under
natten. Överisen var stark och endast ca 0,5 cm vatten
emellan. I ett nyborrat fiskehål kunde jag konstatera att
underisen är minst 15 cm. Jag bedömmer ÄRRAN som mycket
åkbar, utan att själv provat den iår. Sedvanlig försiktighet
skall iaktagas, då det finns ett flertal till- och
frånflöden.
Jörgen Sundin
29/12Vänern
Kattfjorden: 2 °C
Olov Bergqvist
<- Klickbar bild
26/12Deje
Synintryck från bil. Norra delen av Visten helt öppen, aningens is längs stranden. Emsen och den lilla sjön vid väg 62 mellan Olsäter och Ö Ullerud hade fins is, med vattenhinna. En hel hop med isfiskare på den lilla sjön. S Hyn vid Hynboholm såg lika fin ut som de två övriga.
Olov Bergqvist
22/12Skagern
Följande israpport andra hands information från Tore Olsson.
Inlagd av Bengt Jakobsson, sammanställd av Mikael Henriksson.

Skagern ligger helt öppen.
Toften nedanför Svartå ligger, men har dålig isyta. Möckeln låg fortfarande med snö på men han trodde att det kunde vara bra is, dock ej undersökt de sista dagarna.
Sjöar upp mot Filipstad snöis med ojämn yta.
Hjälmaren hade tydligen också lite ojämn yta.

Bengt Jakobsson
20/12Klarälven
Detta gäller Klarälven söder om flygfältet, Dingelsundsådran, Skoghallsådran, Morbrorsådra, norra delen av Hammarösjön.
Fina stråk av kärnis, stöpis och lättåkt snötäckt kärnis.
Några knöiga partier av fastfrusen, drevad snö.

Njutbara stråk på Mariebergsviken i nordväst/sydost.

Knöligare is på Djupsundet.
Möjligt att ta sig in i Djupsundet på kanalen från norr vid Kulverten. Öppet i utloppet strax uppströms bron. Åk in i kanalen norrut till Nolgård.
På söndagen ansågs det inte möjligt att åka nedströms från bron. Kan vara möjligt nu. Vandring till Morbrors ådra kan vara alternativet.

Mats Lundqvist rapporterar snötäckta isar upp mot
Charlottenberg. Lite värme och de är åkbara.
Eventuellt kan Värmeln ha lagt sig efter snöfallet.
Bengt Jakobsson
19/12 kl. 13.00Hjälmarsfjorden:
Långa sammanhängande stråk med mycket fin is går att finna, mellan dessa finns tunna vallar som är problemfria att ta sig igenom. Råkar har bildats och har även tunt istäcke, vid snö varnas för dessa!! Sammanhängande is från ca 400 m norr Tjyvholmarna i en båge till 300 m öster om Svartebergsudden. Utanför flakis, ju längre bort ju mindre flak. Emellan dessa nattgammal is som kräver ett par nätters kyla.

Sjöar norr om Kristinehamn har rapporterats som icke åkbara.
Mikael Henriksson
18/12Gapern
Lars Skålén o undertecknad åkte under lördagen först på Gapern. Start vid badplatsen i sjöns sydvästra ända. Vi lyckades aldrig slå hål på isen. Vår bedömning är att den är 10 cm. Sjön till 90 % täckt av ett snötäcke som man oftast lätt glider igenom. Isen skrovlig. Vi åkte till Björknäs. Där går en stor råk upp mot Getholmarna. Går förmodligen att passera på landsidan.
Sedan provade vi på Alstern. Även här snötäcke, men är mer lättforcerat. Vi åkte hela västsidan fram o tillbaka på fin is. Istjockleken densamma som Gapern. Även här någon råk som man får se upp med då snön kan dölja.
Jan Lundbäck
16/12 16.00Bottvika
Ligger 8-15 cm fin is. Vindbrunnar svåra att
se i mynningen.
Mellan färjan till Jäverön och i hela Skattkärrsviken är
det 'otroligt' fin is. Rudssundet går ännu öppet.
Nästan läge Karlstad-Kristinehamn!!!
En del promenader kvarstår.
Bengt Jakobsson
15/12 KvällenGunnern
Klockan är 21.45 och nyss hemkommen från en fantastisk pannlamps skridsko
tur tillsammans med Calle Höij runt södra Gunnern.
6-10 cm stenhård sprickfri glansis, i sundet mot norra delen var det dock
trögåkt snötäckt is.
Temp: -20 grader
Månsken: Ja

/Anders

Kopierat från Arvika
Bengt Jakobsson
15/12Lesjöfors och Karlstad
Här kommer en israpport från en av våra medlemmar.
Det vore utmärkt om vi fick liknande rapporter från fler.
Meddelandet är något redigerat för att stämma med ovanstående datum.

Alla sjöar jag passerade på eftermiddagen mellan Lesjöfors och Karlstad var istäckta.
Ytan var perfekt, men tjockleken kollade jag inte
MVH/Lennart Persson
Bengt Jakobsson
15/12Larbergsviken
Följande rapporter har inkommit idag på telefonsvararen
53 51 62.

Åke Stööd har åkt på Larbergsviken med fin is.
Något tunt mitt på med 3 större vindbrunnar. Längs stranden
8-10 cm svart kärnis.

Peter Backström berättar att Dingelsundsådran är ganska tjock. Tunt frost lager.
Tunnare med svart kärnis 4-5 cm fläck vis.
Mot Jakobsvbergsbron stöpt med lite snö. Säkert åkbart.
Öppna partier som man får se upp med.

OBS! Vid åkning på Klarälven undvik sydvästra hörnet av
Orrholmen. Dvs östra delen av inloppet till Mariebergsviken.

Personliga iakttagelser:
- Inre hamnen uppbruten.
- Troligen är Mariebergsviken åkbar.
- Tullholmsviken har långa, delvis sammanhängande
glänsande partier. Under Hammaröleden öppet mitt i
söder ut.
- Hammarösjön ligger enligt Nils Dahlman med
tunnare snötäcke.

Många av mindre, lite senare sjöar bör ha lagt sig.

Uppe vid Filipstad är det troligen delvis redan kört.
Bengt Jakobsson
12/12 kl.15.00Stora Älgsjön, Bosjön m.m. Bergsjön, södra delen av Storlungen utom Lungsundet
Dessa sjöar var isbelagda i lördags innan snöfallet. Dessa isar är av snöiskaraktär och inte särskilt bra kvalitet. Bergsjön började att stöpa fläckvis i söndags, men det behövs en rejäl stöpning för att åkning ska vara möjlig!!! Isen är inte ofarlig!!!
Glädjande är att Ullvettern och Daglösen är öppna och således inte snöpåverkade. Detta borde gälla även Alkvettern och Frövettern.
Mikael Henriksson
5/12 kl. 15.30Stora Vilången:
Ligger med underbar is 3-3.5 cm tjock. Går att gå på vid strand, men vänta att åk ytterligare någon dag med rejäl kyla! Inne vid vikar finns snöis, dock god hållfasthet.

Bergsjön: Bara besiktigad från vägen, men troligtvis samma som Stora Vilången. Kanalen upp till Hyttsjön ligger med is.

Hyttsjön: Isen ligger, men snön ligger på isen och har inte alls samma kvalitet som Bergsjön och Stora Vilången.

Bosjön: Snöis, dock hållbar för åkning längs strandlinje där det har blött igenom.
Utåt ligger det bitvis packad snö, men med på sina ställen ren kärnis under. Dock lurigt!!!

Stora Älgssjön: Snöis blandat med mycket nyis 3-3.5 cm tjock. Snöisen håller bra, men passa upp för snöfläckar där det bara är knäckebrödsyta. Nyisen är testad, den håller bevisligen inte idag den 5/12, undertecknad har badat.
Mikael Henriksson
4/12Gunnarskog
Arvika rapporterar om åkbara snöfria isar på tjärnar sydost Gunnarskog.
Mats rapporterar om snöfria isar i Ekshäradområdet värda att pröva
Björn Lagerbeck
4/12 kl 11Kroppkärrssjön
Isen har efter blåsten till stor del brutits upp. Helt öppet i öster.
Karl Gustaf Liljeberg
3/12 kl 15Kroppkärrssjön
Idag med nylagd is. Två och en halv cm tjock någon meter från land. Besiktningen gjord till fots utefter stranden i väster.
Karl Gustaf Liljeberg
2/12 13.00Träsket söder om Mariebergsskogen
Ligger med knappt cm
tjock is. Upp till 400 m terrängåkning lär vara möjlig
senast på söndag oberoende av storm.
Bengt Jakobsson
21/11 kl. 16.00Stora Vilången:
Tunt istäcke i södra delen. Knappast hela sjön islagd. Intill strand är isen ca 6-7 mm tjock och på ett djup av 1 dm ungefär en 3-4 dm ut från strandkanten är vattentemperaturen +2.1 grader. Vattenjupet är där jag mätte ca 3-4 dm.

Ämten(Läge, mellan Sättra och Vassgårda): Isbelagd på hela ytan. Istjocklek intill strand ca 10-12 mm tjock. Här hade termometern lagt av, så jag fick inget värde. Sjön är dock mycket mindre och grundare än Stora Vilången, så denna borde ha lägre temperatur i vattnet. (Tidigare mätning av vattentemperatur den 7/11, +7 grader).

Vassgårdasjön: Isbelagd och ungefär lika stor som Ämten, dock något lägre höjd över havet.

Kvarndammen. Isbelagt förutom där det är strömmande vatten. Istjocklek intill strand ca 25 mm. Nätt och jämnt att den höll att stå på!!!
Mikael Henriksson

Israpporter är information om isförhållanden vid en viss tidpunkt. De är inte en kallelse till en tur och kan inte garantera några förhållanden då du går ut på isen. Det är alltid individen själv som är ansvarig för att isen är säker.
Tillbaka [ Isläget : 2000-01 > ] Vänerskridsko | 2000-05-01