Friluftsfrämjandet Karlstad Långfärdsskridsko

Turrapport:
Ulvarennet, 19/2 -00

På naturbruksgymnasiet i Dingle finns en eftergymnasial påbyggnadsutbildning med inriktning på turism. Det finns tre ben i utbildningen: Natur-/kulturkunskap, Friskvård och Teoretisk turismkunskap. Arrangörer var Friluftsfrämjandet Ekoguide och utbildningen. Idén med långfärdsskridskoloppet var att kombinera friluftsteknik och naturkunskap. En heldag
i nordbohuslänsk vildmark där lösandet av uppgifter poängsätts med hänsyn till genomförande, laganda och åktid.
Loppet placerades med hänsyn till ismöjligheter i hjärtat av Kynnefjäll. Restad Långevatten, Hornboresjön, Lilla Holmevatten, Blötevatten och Långevatten (ett till) var sjöarna vi åkte på med centralpunkten Kasebo. Vårt lag Carpe Diem bestod av Erland Svensson, Olov Bergqvist och Annika Krook.
Säkerhetskravet på ett långfärdsskridskolopp är stora, därför kunde inte de bästa isarna väljas. Alla sjöarna hade fastfrusen skarsnö, som gick att passera med hjälp av stavarna. Längs stränderna var det oftast frusen issörja som gav bra åkbarhet. En del partier hade också renblåst is.
Loppet bestod av skridskoorientering om 13 kontroller.

Livlinekastning

På en del kontroller fanns aktiviteter: Livlinekastning (rädda så många vattendunkar som möjligt på två minuter); Naturfrågor (känna igen olika djurspår); Koka upp en liter vatten med Trangiakök på tid; Tipspromenad med naturfrågor. Man kunde också skaffa sig extrapoäng genom att hitta saker, exv djurspillning. Ett vargspårsavtryck hade givit mest poäng.
I halvtid samlades alla lag i Kasebo och bjöds på lunch med potatissoppa, smörgås och dryck. Vid målgången väntade en sagolik fisksoppa, bastutält och isvak. Dessutom delades priserna ut. Vårt lag vann en röding och ett fritt inträde till Nordens ark.
Arrangörerna ska ha allt beröm för en mycket inspirerande dag.
 

IsVäderÅksträckaLedareAntalGrupper
Fastfrusen skarsnö till frusen issörja och renblåst is Sol 15 km 5 km vandring Erland Svensson 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på ingetsätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | 1999-2000 : Turrapporter | Rapport & foto: Olov Bergqvist | Fotoalbum | Kynnefjäll | 2000-02-20