Friluftsfrämjandet Kristinehamn Långfärdsskridsko

Privattur:
Rektur i vårvärme, 2/2 -02

Vem kan tro att isen är så bra! Det känns lite tvivelaktigt och ska man lyssna på alla under veckan, så vore det ingen idé att ens tänka tanken!
Tor och jag gav oss ut utan förväntningar och vi var lite intresserade av hur Ullvettern såg ut. Rapporterna har ju inte varit direkt glädjande. Dagen började dock med Bergsjön, där vi inte nyttjade skridskorna, men vi började så smått ana vad dagen skulle ge! Nästa objekt var södra delen av Ullvettern och vi knallade ut på isen för att se hur långt stöpningen hade hunnit. Vi kom på tanken att det var bättre att hämta skridskorna. Vi gjorde det och jag vet inte om jag trodde att det gick så bra som det gjorde! Förutom att det i skugga av land längs sydsidan var dåligt med besvärande överis, fann vi hård nerstöpt is av njutbar karaktär på övriga ytor. Rundan blev inte så lång utan vi begav oss till den norra delen med bil, men här var det betydligt besvärligare med icke färdigstöpt porös is. Vi stack vidare till Storlungen som inte blev någon höjdare heller. Nåja vi hade ett ställe kvar och det är självklart att det bästa sparas till sist. Väl ute på Hjälmarsfjorden hittade vi glanskisen, den vi hade letat efter! Förvånansvärt vad isen kan hålla bra trots 7 grader och regn. Det ska ärligt sägas att det krävs försiktighet och särskilt om vädret inte blir kallt. Ytornas beskaffenhet varierar också lite grann. Vi hann med Boholmen, Apelholmen, norra delen av Rammholmen och Tjyvholmarna.

Dagens läckraste is hittades på Hjälmarsfjorden och andra plats tar södra delen av Ullvettern.

Is
Ullvettern: Södra delen bra åkyta förutom i skuggpartier längs sydstranden. Norra delen vid Släbråten och söderut, betydligt sämre åkyta med porös icke färdigstöpt snöis. Tjocklek mer än 15 cm.

Bergsjön: Inte helt färdigstöpt. Något slask på ytan.

Storlungen: Ungefär som norra delen av Ullvettern. Dåligt stöpt och porös överis.

Hjälmarsfjorden: Relativt god åkyta. Blandat snöis, stöpis samt högkvalitativ kärnis. Mestadels hård yta, mjuknande mot slutet. Isen ligger i inloppet till Ölmeviken, runt Boholmen fram till Apelholmen. Intill Apelholmen tunna partier och ej åkbart i sundet mellan Apelholmen och Rammholmen. Utanför Apelholmen och söderut tunnis. Norr om Apelholmen och över till Tjyvholmarna stora partier glanskis som är 10-15 cm tjock. Längs östra sidan av fjorden något överisyta. 
Antal Åksträcka Väder Ledare
15 km  7 grader och frisk sydvästlig vind. Uppehåll.  Tor Hakefelt, Mikael Henriksson 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på inget sätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | Turrapporter | Rapport: Mikael Henriksson | 2002-02-02 | Värmlandsskärgården