Friluftsfrämjandet Kristinehamn Långfärdsskridsko

Turrapport:
Erfarenhetstur på Väneris, 14/12 -02

Vilka förutsättningar. Ska det vara något som saknades, så var det solen, men det vore förmätet att säga annat än att detta var något vi länge har väntat på. Det var 9 av 12 ledare närvarande och vår gäst från Hällefors, Leif Wiklund. Dessutom var det ytterligare några av våra deltagare som var med och kanske blivande ledare, vem vet!

Vi startade i Klingtorpsviken övade ledning bort mot Svartebergsudden och nordspetsen på Boholmen. En råk passerades på nordsidan strax före Svartebergsudden. I riktning mot Kråkskär blev isen bara bättre och bättre innan vi såg öppet vatten på östsidan av Långön och Alvön. Ett par ord med Ove och hans grupp innan vi försökte få lite disciplin i gruppen, vilket inte är lätt bland ledare, alla vill av någon orsak vara först. Under turen gick vi i två grupper, där Tor och jag hade hand om var sin. Väl uppe vid Mårön åkte vi och letade väg längs kanten för att passera uppbrutenis och öppet vatten.

Foto
[ På himmelsk glanskis mot Långön | Foto Fotoalbum ]

Isen hade varit perfekt innan men nu blev den himmelsk och med denna is framför sig kan fikat gott vänta på sig en 10 minuter. Långön var inom räckhåll. En paus blev det vid Långön och vips så dök ett Karlstadsgäng upp och var det inte också Jonas och det tidiga gänget också som var på väg tillbaka (läs mer i deras rapport).

Efter fikat begav vi oss in i Krakosundet och stannade upp på de sista flaken som skiljde det öppna vattnet ut till Alvön. Ingen klagade och vi begav oss tillbaka samma väg och tog en liten rundtur ner mot Nyporna och testade lite tunnare is. På underbar is följde vi längs kanten till uppbrutna flak mot Rammholmen och trippade fastfrusna flak på sydspetsen. Några fall,men allt slutade lyckligt föutom en thermos som gick sönder. Återigen på fin is och bort till Lindön och en andra fikapaus. Nu hade vi slutet framför oss och vi njöt i fulla drag av glansisen norrut längs Vålön. Några avslutade med skridskor på in till Varnumsviken och hamnen. Sämsta isen längs rännnan, som bestod av fastfrusna flak, inget vidare. De andra tog bilarna vid Klingtorpsviken. Vad kan man mer önska sig. Kom med ut i morgon och njut av isarna och lyssna på berättelsen om Saxholmen.
 

Is
Kärnis av högsta kvalité. Mestadels 10-15 cm. Öppet eller uppbrutet på östsidan om Långön upp till sydspetsen av Rammholmen. Väster om Långön ner mot Nyporna uttunnande till 5-7 cm. Söder om Långön öppet. Norr om Linjen Rammholmens södra spets och Sibberöns södra spets islagt och mer än 10 cm. En råk har gått upp i nord sydlig riktning ca 1 km öster Svartebergsudden. 
Antal Åksträcka Väder Ledare
13  36 km  Mulet, 0-gradigt och svaga vindar från syd  Mikael Henriksson, Tor Hakefelt, Tom Boellke, Maud Ekbom, Lars Lundberg, Mats Einarsson 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på inget sätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | Turrapporter | Rapport: Mikael Henriksson | Foto: Thomas Larsson | 2002-12-14 | Värmlandsskärgården