Yngen är en mycket trevlig sjö för skridskoåkning, en mil nordost om Filipstad.
Ön är full av vikar och öar och med intressanta minnen från järn- och gruvhanteringen.
Sjön är normalt åkbar fram till början av april.
Isläggning
Isen lägger sig normalt i slutet av december.
Kommunikationer
Norr om sjön passerar rv63 med flera dagliga förbindelser mellan Filipstad och Hällefors. Några turer är expressbussar och dessa stannar inte vid sjön.
Lämpliga startpunkter är :
Parkeringen vid Persbergs Friskola
Vinternäset (sydväst P i Persberg), sväng höger första vägen öster avfarten till Gåsgruvan
En varv runt sjön ger en bra tur. Möjligheter att fortsätta till fots till Saxen finns. En intressant tur vore att pröva kanalen i sjöns sydända ner till Nykroppa. Kanalen bedöms som för ström för att medge åkning. Ingen rapport finns om isläggning på kanalen eller gjorda turer.
Vanligen svaga områden
Ett antal vattendrag som mynnar i sjön ger försvagningar.
Råkar uppstår på några ställen på sjön som kan vara besvärliga att passera.
Sevärdheter
Yngen är en sjö med mycket klart vatten. I området finns kalkrik berggrund och därmed har försurningen inte drabbat sjön. I sjön finns en naturlig rödingstam. Dessutom fanns länge flodkräftor här.
Åker man på Yngen måste man besöka följande:
Torskbäckens hytta på sjöns östra sida. Fin rastplats vid sjön och en hytta från 1500-talet.
Den nuvarande hyttan byggdes 1813 och byggdes om på 1850-talet. Hyttan är en mulltimmerhytta, vilket innebär att väggarna består av timmer och jord. Den är den enda bevarade i Värmland. Senare byggdes hyttorna helt i sten.
Under 1600-talet fanns här även en stångjärnshammare. Konkurrens om skogen och vattenkraften med ett kopparverk i gjorde att den lades ned.
1907 lades verksamheten ner och därefter har det varit ett elkraftverk som utnyttjat vattenkraften.
Norr om hyttan finns en herrgård och gårdar från 1700 och 1800-talet. När man kommer in från norr ligger den vacker belägna gården Berget väster om viken med en fin utsikt norrut. Gården är ifrån samma tid.
Efter brukstiden kom skogsbruket. Öster om hyttan finns enhetlig utformade villor som tjänstgjort som skogsarbetarbostäder från 1900-talet.
Fårskötsel bedrivs vid hyttan och kommer man på våren kan man studera lamm! (Inga får fanns vid påsk 2004).
Bråten och dess hytta Bornshyttan omnämns första gången i Gustav Vasas jordebok från 1540. Denna jordebok är den första i stort sett kompletta upptäckningen i länet av beskattningsbara objekt. Därmed är det mycket i Värmland som för första gången nämns i denna skrift. Numera finns bara ruinen kvar och kvarlämnade slagghögar. Produktionen i den lilla hyttan lär ha upphört redan 1815. Kring hyttan finns traditionella gårdar i faluröd panel. Jan-Pettersgården har ett trähus från 1700-talets slut. Odlingslandskapet är hållet i hävd med flora som gynnats av detta. Stengärdsgårdar, odlingsrösen och trädsolitärer finns i landskapet.
Tilas stoll (strax N om s- i Högbergs-fältet). Namnet kommer från Daniel Tilas som levde 1712-1772. En tjugosex meterlång stollgång som startar från stranden och leder in i ett mäktigt schakt med isformationer. Se upp för ras!! Inne i schaktet kan man om man svänger till höger ta sig till en skridskobana längst in i schaktet. Här är en skridskoåkning möjlig på egen risk. Istappar kan hänga från taket och den kan vara halt på golvet. Se upp!
Framför öppningen finns den gamla järnvägsbanken och väster ut längs stranden finns gamla ramper för lastning av tåg.
Premiärturen inne i schaktet gjordes lördagen 4/4 1997 av friluftsfrämjare från Karlstad och Filipstad.
Har man ändå tagit av sig skridskorna för ett besök i Tilas stoll är en promenad på det angränsande Högbergsfältet att rekommendera. Minnen från gruvtiden överallt!
Det finns cirka 15 gruvhål med ett största djup på över 200 meter. Fin utsikt från Högberget över Yngen.
Följer man stranden västerut så passerar man Perbergs herrgård med huvudbyggnad och annex från 1799. Ett äldre brygghus finns på gården.
På området finns klockstapel, kapell och begravningsplats för gruvarbetarna. En minnesten från en strejk 1869 där 300-400 arbetare deltog kan beskådas. En strejk innan fackföreningsrörelsen vuxit fram. På området finns också lämningar av stugor och jordkulor där arbetarna bodde. Den sista jordkulan var bebodd till 1931.
Persberg har anor från 1300-talet. Privilegier erhölls 1413. Gruvbrytning bedrevs här fram till 1977. Yngshyttan omnämns 1540 första gången i Gustav Vasa jordebok. Den var på den tiden hyttan med största produktionen. 1689 lades den ner medan gruvbrytningen växte till att bli länets mest betydande. Orsaken till nedläggningen var brist på skogsråvara.
Från Persberg kommer konstnären Axel Törneman som målat stora monumentalmålningar i Stockholms stadshus och i riksdagshuset.