Vänerskridsko 

Skutberget-Segersta

Inledning

När Kattfjorden ligger med blankis, ja då kan det bli riktigt fullt på isarna. Fjorden är mycket populär även när snön har lagt sig och många njuter av fina skidturer från Skutberget i vårsolen. Det finns ibland möjligheter att från Bergvik eller Skutberget ta sig på Skridsko till Grums/Norsbron.

Isläggning

Isläggning väster om Hammarön är betydligt senare än öster om Hammarön. Det är inte ovanligt att isen inte lägger sig på Kattfjorden. Det är inte heller vanligt att det går att åka utanför Korsöarna.

Isläggningen brukar börja mellan jul och trettonhelgen.

Först lägger sig isen ofta öster om Segerstalandet. Sedan längs in vid Skutberget. Därefter i en eller ett par etapper ut till Korsöarna.

I sunden mellan Korsöarna kan det vara svagt. Längst öster ut mot Skoghallsverkens hamn är det ofta sönderbrutet.

Själva Kattfjorden, i alla fall den norra delen har normalt stabil is, utan svagheter pga av gaser eller strömningar.

En hel del sprickor och råkar brukar uppstå, speciellt i de sydöstra delarna av Kattfjorden.

Från sundet öster om Onsön går ofta ett svagt/öppet parti in.

Det finns ibland möjlighet att åka söder om Segerstadslandet. Denna isläggning är senare än själva Kattfjorden.

I sundet innanför Åsundaön är det ofta svagt. In mot Grums pch Norsbron är det bruten ränna. Detta medför ofta sprickbildningar i isen på fjorden.

Isläggning på Norsälven har noterats. Det finns idagsläget ingen rapporterad åkning därifrån.

Kommunikationer

Bussar går till Bergvik. Med en kortare promenad når man lätt isen. Det finns även möjlighet att ta länsbussar och kliva av vid Skutberget. Möjlighet finns att ta buss från eller till Grums och Norsbron.

Det är lätt att parkera bilar vid Bergvik, Skutberget, Bomsta, Torsviken samt ute på Segerstalandet.

Sevärdheter

Själva Kattfjorden är kanske inte så upphetsande för en erfaren skridskoåkare. När det ligger fin is så är det ofta fullt med fiskare, skridskoåkare, bilar etc.  För nybörjare är det dock en bra utgångspunkt. Kombinationen med skidåkning och barnvänlighet är också ett plus.

Möjligheten att ta ett skönt bastubad vid Skutbergets motionscentral väger oss till Kattfjordens fördel.

Längs Bergvikslandet kan man njuta av de vackra villorna. Längre ut mot Skoghall står ett tapper vindkraft. Men hela Kattfjorden domineras annars av Skoghallsverken. Den nya kartongmaskinen KM8 har delvis ändrat silutten på Skoghallsverken.

Det finns en liten fin skyddad vik med en gammal sjöbod innanför Onsön som är utmärkt som rastplats och mål för en skridskotur om inte isarna ligger längre ut.

På Korsöarna ligger miljökämpen Hugo Hassels sommarstuga. Den igenkänns på det lilla vindkraftverket. Numera lär stugan vara avyttrad.

Kan man komma utanför Korsöarna till Axelön så erbjuda där 4 labyrinter. Motsvarande lämningar återfinns nära kuster från Ishavet ner till Medelhavet. Axelöns labyrinter är de enda påträffade insjölabyrinterna i Sverige. Många labyrinter är från förhistorisk tid och många har påvisad cermoniell betydelse. "GUD ÄR GOD" utlagt på ön har inget med de övriga labyrinterna att göra.

Utanför Korsöarna genomfördes på 60-talet SM i skridskosegling.

Att det skulle vara förlista studenter som byggt labyrinterna i väntan på döden är en folksägen.

Rösen finns innanför Götviken upp mot Norsbron och på Mastdrågen och Mastdrågsholmen. Vid Mastdrågen finns bla två långrösen varav ett är länets längsta.

Övrigt

Kommentarer och kompletteringar mottages tacksamt av Bengt Jakobsson.

Turrapporter

01-03-28, 01-03-24, 01-03-21, 01-03-11, 01-03-10, 01-03-10, 01-03-04, 01-03-04, 01-03-02, 01-02-28, 00-01-27, 99-03-20, 99-03-13, 99-02-13 99-01-31, 97-01-11
 

Tillbaka | Vänern | Ändrad: Bengt Jakobsson | 2001-11-04