Friluftsfrämjandet Ekoguide Långfärdsskridsko

Turrapport:
Södra och Norra Boksjön, 13/1 -02

'Vilken söndag!; det är mycket man kan och behöver göra men...'

- När vi startade från Sotenäset i mörker, duggregn och dimma undrade vi nog lite till mans inombords vad vi gett oss inpå - fast ingen sa någonting naturligtvis. Men vis av tidigare erfarenhet vet vi att det är stora lokalklimatiska skillnader från kust till bergigt inland. Med detta förhållande i åtanke gick färden mot det tidigare 'snöstängda' Kornsjöområdet. Detta visade sig senare vara en alldeles riktig satsning.

- Under färden utmed Norra Kornsjöns östra strand kunde vi nöjt konstatera att snön var borta och kärnisen låg där med en härlig vattenspegel uppå. Vid Jakobsrud vidtog en kort vandring mot det hägrande målet 'Boksjöarna'. Tänk att få uppleva storartad tyst 'vildmark' så nära inpå stora befolkningscentra både i Norge och Sverige.

- Vi åkte på en till början lite knagglig is men snart tog den krafiga sydvästen tag i oss och på såphalt underlag fann vi snart väg - isgator med glanskis kilometer efter kilometer - det ville aldrig ta slut; efter ihärdigt bromsande lyckades vi stanna vid 'foten' av en liten tallbevuxen holme - våra blickar drogs snart till en stor bredkronig tall i vars topp vilade en mäktig bobal finurligt sammansatt av kvistar; efter noggrann besiktning av marken under boet hittade vi fiskben av olika slag - som vi redan antagit - en hemvist för fiskgjusen eller som norrmännen kallar för fiskeörn.

- I Budalsvika gjorde vi vår första matpaus, gick upp till 'overnattningshytta' - ett som alltid i Norge rejält bygge och öppen för vandrare mm. Här möts två urskogsartade områden - ett stenkast härifrån på svenska sidan 'Tresticklans Nationalpark' och 'Lundsnesets naturreservat' på den norska sidan.

- I stark motvind stakade vi oss vidare ut ur Budalsvika. Sikten har nu blivit bättre och 'Janne' pekar mot något i skyn långt borta; vid första anblicken ser vi bara flaxande korpar, men plötsligt ser vi något annat - kretsande stora fåglar högre upp - fram med kikaren - visst det är 'kongeörnen' - inte bara en utan två fåglar med mycket 'vitt' - alltså övervintrande ungfåglar. De kommer närmre för att sedan försvinna ut i skogshavet.

- När stressen och vardagsjäktet blir en övermäktig fiende - kan en dag i en sån här omgivning göra underverk för kropp och själ.
 

Is
Södra Boksjön: Stora partier med vattenbegjuten glanskis (verkligen tyst åkning i svindlande fart). All snö är borta - dock har snön flerstädes gett isvalkar, som på vissa områden gav lite guppigt åkande. Inga råkar och inga sprickor (blidvädret har 'läkt' ihop ev sprickor). I början på dagen få slukhål som under eftermiddagen ökade markant - man fick hålla noga koll - bedömer att det snart är slutåkt här om inte kylan snart sätter in. Istjocklek troligen mer än 15 cm - men under eftermiddagen blev isen uppmjukad och luftporigheten tilltog anmärkningsvärt; snöispartier blev under em 'stakåkningsområden'. Sammanfattningsvis mycket bra åkförhållanden särskilt på förmiddagen - enormt glid på glanskis och i kraftig medvind.
Norra Boksjön - ungefär som på södra men mer av ojämna partier och en del snöis.  
Antal Åksträcka Väder Ledare
ca 35 km  Mulet och hög luftfuktighet som skapade begränsad sikt. Flera plusgrader  Thorsten Gansing 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på inget sätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | : Turrapporter : | Rapport: Thorsten Gansing | 2002-01-13 | Bok- och Kornsjöarna