Friluftsfrämjandet Ekoguide Långfärdsskridsko

Turrapport:
Restad-Långevatten, Hornboresjön, Lilla Holmevattnet och Stora Holmevattnet 19/1 -02

- Som 'vanligt' gav vi oss iväg som det tycktes i 'hopplöst' väder. Den sista tidens vårvärme har öppnat dörren till närliggande (och för oss tidigare) 'snöstängda' områden som Kynnefjäll och Bok- och Kornsjöarna. Väl framme vid 'Västra Fjäll' vandrade vi i halvmörker och ett stilla duggregn föll över ett fuktmättat landskap. Efter halvannan kilometer nådde vi vårt utgångsmål Restad Långevatten. Här låg kärnisen fast och fin under en några millimeter tunn vattenspegel. Vi 'kastade loss' och snart fick fin fart i den till en början svaga sydvästen. Landskapet flimrade förbi i allsköns gråtoner och barrskogsgrönska; lugna mjuka 'färgtoner' inga 'upprörande' kontraster. Snart var det dags för ilandstigning och ånyo kort vandring. Efter ett antal 'åkkilometrar' och korta vandringar äntrade vi så isen på Stora Holmevattnet - denna utpräglade vildmarksjö med sina karga stränder och stora barrskogar runtomkring är ett säkert tillhåll för kungsörn (framförallt vintertid), fiskljuse (sommartid), varg och lo. Bygdens folk säger om sjön att den har lika många öar, holmar och skär som årets dagar.

- Vi for runt i denna mycket spännande inlandsarkipelag på flerstädes mycket fin kärnis; rastade och intog vår medhavda lunch på en holme under ett 'ljusebo' av ansenlig storlek och tittade ut över det gråskimrande isgolvet allt under ett stilla och tyst duggregn. När duggregnet övergick i regn var det dags att bryta upp och vårt nästa mål blev en bäverhydda med kringliggande 'avverkningsområde'. Vi gick iland och förundrades över vad den åstadkommit - vår vidare framfart in i skogen hindrades snart av fällda aspstammar (bäverns favoritmål under en stor del av året) som låg kors och tvärs; återvände till sjöisen och färden gick in i öriket igen och hemåt det bar.

- Tack 'Kynnefjäll' för att 'Du' finns.
 

Is
Fantastiskt att efter nära fjorton dygns blidväder fortfarande finns mycket bra iskärna. Mycket få slukhål dock är isen ganska luftporig. Kantzonerna var flerstädes svaga ('inte så underligt'); det gick ändå förhållandevis lätt att finna av- och påstigningsplatser. Inga råkar. Stora delar av turen åkte vi på glanskis; dock var isen särskilt på 'Hornboran' ojämn p g a isvalkar. Stora Holmevattnet underbar åkning på glanskis. Istjocklek gissningsvis mellan 5 - 12 cm ( oftast mot det högre värdet). (Om blidvädret fortsätter tror jag knappast man kan åka här nästa helg; i alla fall blir det betydligt svårare att komma ut på isen). ('Tarmen' mellan Restad Långevatten och Hornboresjön - ej åkbar - för svag eller ingen is). 
Antal Åksträcka Väder Ledare
ca 27 km ("polygontågsmätt" i kartan)  Mulet och duggregn - regn, någon eller några plusgrader. Svag sydvästlig vind som tilltog i styrka under färden.  Thorsten Gansing 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på inget sätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | : Turrapporter | Rapport: Thorsten Gansing | 2002-01-19 | Kynnefjäll