Solstaskäret Långfärdsskridsko, Karlstad

Veckobrev 2001W04

Datum: Tor, 27 Jan 2001
Från: Bengt Jakobsson 
Till: Solstaskäret medlemmar
Ämne: Solstaskäret Veckobrev

Hej!

Helgens turplanerare är Leif Brodén. Hjälp honom genom att som medlem tipsa om isar och som ledare genom att anmäla er till ledaruppdrag. Det har stöpt ute och det lovar fin åkning om det inte blir kallt. Isen har endast marginellt påverkats av regnet. Vatten på isen isolerar och skyddar. Det man kan räkna med är en viss uttunning vid strömställen. Den kraftiga vind som har varit har säkert blåst bort det mesta söder om Torsholmen. Att åka på vattenbegjuten is är lite av en dröm när man nästan svävar mellan himmel och jord eller lite som Jesus går på vattnet. Gråväder ger också underbara dagrar. Speciellt gäller detta på skogsjöar som Rinnen. Det är aldrig fel med platspåsar utanpå sockarna.

Vad Leif hittar på vet jag inte. Nybörjaråkning på lördag förutsätter jag. Många andra fina turer räknar jag med. Tag med dina vänner och bekanta till nybörjarturen, skridskor kommer att finnas till låns. Detta är sista öppna, planerade verksamheten.

Mikael Henriksson, denne inspirerande och idérike ledare, planerade en tågresa till Bergslagskanalen på söndag från Karlstad via Kristinehamn till Filipstad. Tyvärr vågade vi inte stödja idén, på grund av risken för kyla i helgen = överis. Speciellt så högt som Filipstad. Men var så säker, han kommer igen och då hänger vi på.

Kring den 7 februari planerar vi en badövning. Trolig plats är Inre Hamnen vid Ankdammen där ett fint öppet parti bildats av pumpat vatten. För att genomföra detta så måste vi ha intresserade. Anmäl därför intresse på 054-∎∎ ∎∎ ∎∎ snarast. Vi räknar med att inleda med en "instruktionsvideo" Lennart Romberg gjort från en mycket realistisk badövning i Fryksta. Efteråt räknar vi med att kunna erbjuda bastubad. Har du tillgång till bastu i närheten så hör av dig.

Karin Lundqvist har gjort en logo. I söndags visade jag förebilder på turen. Förhoppningsvis kan styrelsen fastställa logon på onsdag. Alla som sett den i olika steg i framtagningen har varit mycket positiva. För mig är den spåren av en skridskoåkare som åkt mot solen mellan två skär.

I veckan hade vi ledarmöte där vi diskuterade en hel del olika saker. Vi inser att vi måste bli fler ledare och vi kommer att hålla utbildning i höst. Är du intresserad, kontakta styrelsen eller ledare. Det vi mest behöver är dig som vill åka i glidartempo, lätt eller medeltempo. Du behöver med andra ord inte vara en stark åkare, men du måste tycka det är kul att ta hand om en grupp och du bör ha åkt några år. Som nybliven ledare kommer du inte att leda i ytterskärgård eller under svåra förhållanden förrän vi gemensamt anser att du är mogen för det. Vi kommer också att försöka få till ett faddersystem så att en erfaren ledare sköter kökarlssysslan. Som ledare och turplanerare kommer vi också att försöka att vara tydligare med information.

Önskemålet om upplysning om åksträcka och hemkomsttid kommer vi att försöka uppfylla när det är möjligt. Annars gäller att vi är ute hela dagen och åksträckan blir den som vi hinner med. Oftast 15-20 km för lättare grupper och 30-50 km för snabbare grupper. I helgen körde båda Vänergrupperna cirka 40 km, men då var förutsättningar bra.

Som medlem ber vi dig hjälpa oss på följande sätt:

  1. Kom alltid med utrustningen i ordning så att vi snabbt och enkelt kommer ut på turerna. Inställning av skridskor hjälper vi till med på nybörjarturer, inte på ordinarie turer. Det blir så mycket roligare för alla med inställda skridskor.
  2. Så fort någon börjar sacka, be om hjälp eller erbjud hjälp. Det är lättare att paråka tidigt än när man redan är trött. Eller om möjligt byt till en lättare grupp.
  3. Välj hellre en långsammare grupp än en snabbare om du är osäker om dagsformen eller på vilket tempo ledaren kommer att hålla.
  4. Inga stavar/pikar inne i grupper. Håll dig vid sidan av gruppen så att du inte skadar någon.


Tillbaka | Förra : Medlemsbrev : Nästa | 2001-01-27 | = telefonnummer/kod som inte längre finns.