Solstaskäret Långfärdsskridskoklubb, Karlstad

Turrapport:
Gösjön, 21/4 -01

Fredag morgon 6.55. I SMHI:s prognos utlovas -1 — -5 C under natten till den 21 april. Slutsats, finns det is så kommer den att bära på lördag morgon. Jag skickar ut ett e-postmeddelande till våra 173 e-postadresser. Efter ett möte på jobbet går jag upp och pratar med Olov Bergqvist som visserligen som jag packat upp rycksäcken, men kan tänka sig att packa den igen. Klockan 20.00 utlyses turen som en äventyrs/chanstur mot väster eller nordväst. Chans/äventyrstur definieras bland annat i vår folder som 'när det är komplicerade förhållanden eller när man är osäker på om det finns åkbar is överhuvud taget'.

Samling är klockan 07.00 vid Våxnäs centrum. Klockan 06.00 tittar jag ut genom fönstret och går ner och läser av termometern som visar -2 C. Därefter bekräftar jag turen på telefonsvararen, äter frukost och packar ryggsäcken. 30 sekunder över sju svänger jag in på Våxnäs parkering. Vi blir tre till slut, Mats Alsborger, Olov och jag. Det vi vet om snöläge och isläge gör att vi satsar på Gösjön som första anhalt.

För Mats och mig är det första besöket på sjön så Olov guidar oss till den parkering som finns i sydändan. På vägen anar vi att det bör kunna gå att åka. Väl ur bilen slänger jag på mig ryggsäcken och letar påstigning. Första försöket blir inte så lyckat och jag söker en annan väg och hittar en lätt påstigning.

Sedan är drömmen om en vårtur verklighet för mig. Vi bara njuter. Vilken sjö. Vilka spännande vikar. Vilka mängder av svanar (26 enligt mig och 28 enligt Olov), en rovfågel enligt Mats, två hägrar enligt mig som var tranor enligt Olov, ett antal kanadagäss som vi inte räknade, ejder enligt Olov och inte ejder enligt mig och en massa andra simmande sjöfåglar i de små tillflöden och utflöden där sjön gick öppen. Någon fågelsång hörde vi inte när vi åkte efter som det knastrade så. En större grupp hade kanske innehållet en ornitolog som kunde lärt oss lite om fåglar. Ett par bäverhyddor passerade vi och vi rundade ett antal öar. Vi kände oss ömsom som vildmarksmänniskor, ömsom som godsägare och ibland avundades vi dem som har alla fina små stugor runt sjön.

Till slut kom det obligatoriska fikat. Det intogs på en udde utan större problem med inlandstigning efter att vi av olika skäl ratat ett antal bryggor. Solen värmde inte även om temperaturen var behaglig och röken skulle gått rakt upp om vi tänt en lägereld.

Vi fortsatte färden tillbaka till bilen. Fortfarande en hård och fin is, om än något småknölig som ändå gav en fin åkning. Gösjön är verkligen en sjö värd ett återbesök, speciellt för familjeturer med den omväxlande åkningen och möjligheterna till att korta av turen.

På hemvägen tittade vi på Långsjön som såg ut att vara på gång att ruttna och som vi inte lyckades komma ut på. En par timmar som dessa, en dag som denna, det är var som gör mig så lycklig som skridskoåkare och det är något som jag vill få själv och som jag vill dela med mig till andra. För mig kommer dessa timmar vara ett minne för livet och jag hoppas även för Olov och Mats. För huvuddelen av Karlstads innevånare lär lördagen den 21 april 2001 försvinna i den grå massan av dagar som livet till alldeles för stor del består av.

Is
Våris, lite knölig, men fullt åkbar. Cirka 20-40 cm med minst 5 cm hård isyta. Viss landlöshet samt öppna eller nattgamla partier inne i vikar.  
AntalGrupperÅksträckaVäderLedare
10 Lite soldis, vindstilla, -2 vid start, +7 på väögen hem. Bengt Jakobsson 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på ingetsätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | Turrapporter 2000-01 : Solstaskäret | Rapport: Bengt Jakobsson | Gösjön | 2001-04-21