Solstaskäret Långfärdsskridskoklubb, Karlstad

Turrapport:
Arnäs udde, 27/2 -03

Tre tappra, åkte med den utlysta rekturen till Arnäs udde. Jag själv, Christer Lundkvist och Leif från Hällefors. Efter att ha läst Bengts andrahandsrapport om turen ut till Gravkullarna ville vi undersöka hur isläget var sydost om udden. Målet var att nå Gåsungarna via Axelöarna. Av detta blev intet. Mellan Gåsen och Axelöarna ligger ett enormt vrakisbälte.Vi försökte att passera bältet öster om Gåsen Men det gack icke!

Ett till försök att forsera bältet gjordes öster om Tönnöarna. När vi kom runt udden insåg vi det idiotiska i tanken att ens försöka. Minst 300 meter till med vrakis och mot själva ön låg packishögar på upp till 3 meter! Efter att ha hunnit 6 km på en timme gick vi upp på öarna för välförtjänt fika. Därefter vände vi, trötta på synen av vrakis tillbaka väster ut genom att promenera på ön till fots! Efter att ha åkt tillbaka runt Gåsen på västra sidan och passerat ett lättpasserat, betydligt minre vrakisområde kom vi i jämnhöjd med Gåsens södra udde ut på slät kärnis täckt av ca 2mm snö som blåst i hop i små strängar.

Med 5 sekundmeter Nordostan i ryggen satte vi kurs mot Gravkullarna. På vägen ut passerade vi några små råkar samt små sprickor som uppstått i vinden. Nordost om Gravkullarna såg vi öppet vatten i form av två stora råkar. På östra sidan hade vinden under natten pressat upp 20 cm tjocka isflak som var helt genomskinliga och som Leif på skoj föreslog att vi skulle kunna ta hem och använda till ev. drinkar. Även här ute har det alltså på sina håll hunnit bli 20 cm is. Inte illa!

Med tanke på rådande vindriktning beslöt vi oss att inte åka längre söder ut. Utan vi satte, efter att ha passerat ett litet vrakisområde kurs västerut mot Bäröskären. Två km innan skären stannade vi och beslöt oss för att inte åka längre med tanke på motvinden som väntade på väg hem. Vad vi kunde se såg det ut att vara samma kvalité på isen ända fram till Bäröskären som över allt annars här ute.

Via Rundholmen tog vi sikte på Lövön. Här blev isen sämre igen. Norr om linjen Amneholmarna-Inre Lövöklubben- sydligaste Gåsen är iskvaliten betydligt sämre. Här har gammal is brutits upp i stora flak som i kanterna har infrusen snö. Ytstrukturen är omväxlande knottrig, ihopblåst snö, och snöis i sprickor. I mål efter 2 mil kunde vi konstatera att åkning sydost om Arnäs inte är att rekomendera. Bästa isen är söder om linjen Gåsen-Amneholmarna.
 

Is
Söder om linjen Amneholmarna-Inre Lövöklubben- sydligaste Gåsen slät kärnis med ca 2mm snö som här och där blåst ihop utan att hindra åkningen nämvärt. Väl åkbart. Norr där om har gammal is brutits upp i stora flak som i kanterna har infrusen snö. Ytstrukturen är här omväxlande småknottrig, ihopblåst snö, och snö is i sprickor.Åkbart. Mellan Gåsen och Axelöarna finns ett brett Packisbälte som ej är passerbart. Istjocklek 10-30 cm. Se upp för råkar Nordost Gravkullarna.
Antal Grp Åksträcka Väder Ledare
20 km  Gråmulet, 5 m/s från NO  Pär Dahlström 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på inget sätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | Klubbturer 2002-03 : Solstaskäret | Rapport: Pär Dahlström | 2003-02-27 | Segersta skärgård