Solstaskäret Långfärdsskridskoklubb, Karlstad

Privattur:
Örsjön - vi fann skridskofönstret, 7/12 -03

Lördag kl 17. Äntligen en dag då solen tittade fram, hade gjort en biltur för att titta på nedblåsta träd. Dock ingen is i sikte. Kl 18. En kompis ringde: han var nu i Sälen, hade rest upp genom Klarälvdalen. På Höljesdammen gick han ut med ispikar och det gick inte att hugga igenom!

Var det läge att testa projekt Örsjön? Lars-Olov Wallménius hade tittat ut sjön på kartan, med sin spräckliga form ser den enormt intressant ut. L-O hade åkt dit i somras och tittat på sjön och var övertygad om att det skulle bli en höjdartur, om en massa 'om' inföll samtidigt. Örsjön ligger nämligen litet norr om Långberget. Såvitt vi vet har ingen organiserad skridskotur kunnat hållas där. Det blir i och för sig tidigt is, men oftast kommer snön snart därpå. Knepet med en sådan sjö är att hitta 'skridskofönstret'. Vanligtvis ett fåtal dagar mellan isläggning och snö.

SLK:s turplanering hade ingen information, på Skridskonätet fanns nästan ingenting heller. Och det var lördag kväll. Rundringning till hugade skridskoåkare. Det blev en hel del samtal, endera var de redan ute på fest eller så var söndagen redan bokad (inte många hade beredskap för skridskoåkning). Men vi fick i alla fall ihop en bil. Nästa fråga var om det kunde finnas is på Örsjön. Samtal till L-O:s kontakt, som dock varit i Karlstad, han visste inte. Var dock så vänlig att han ringde vidare, fick reda på en person som hade varit i området och det verkade finnas is. Om ingen har åkt skridskor på en is är det alltid en chanstur. Vi beslöt oss för att ta chansen.

Avfärd kl 6.30 med ihopsamling av deltagare. Kl 9.30 var vi framme vid målet.

foto
Örsjön och Storskärsjön, 1 mil norr om Långbergets sporthotell

Vi gick på vid dammen i södra ändan på en fast och fin stöpis. Vi började att åka in i alla vikar. Många av dem är väldigt långa, nästan som fjordar in i landskapet. Man fick en känslan som från filmer från sydostasien, då det runt sjön sticker upp några runda bergstoppar. Den stöpta isen var jättebra att åka på och så tjock att den inte behövde mätas. Troligen har isen i vikarna legat kvar sedan i oktober och den senaste tidens blidväder måste ha ordnat nedstöpningen.

Ute på sjöns mitt finns kärnis, vi mätte till 9,5 cm. Jättefin svart is som krävde välslipade skridskoskenor. På en hel del ställen finns infrysta luftblåsor. Det var lätt att undvika dem, men en liten varning, för de var helt genomgående. Troligen finns en hel del myrmark under dessa partier, sjön är ju höjd genom dammbygget.

I nordändan finns en 2,5 km lång vindlande kanal upp till nästa sjö, Storskärsjön. Längs den kunde vi studera ett stort parti brandskadad skog.

På återvägen fick vi en fin medvind i ryggen, så det gick undan bra. Väl tillbaka på Örsjön åkte vi också den längsta 'fjorden', säkert en kilometer djup.

foto
Medvindsåkning på Storskärsjön. Alltid lika härligt med självförtjänad medvind.

En höjdardag på alla vis, troligen på den bästa naturisen just nu i hela skridskoverige. Örsjön hoppar rätt in på 10-listan över de mest spännande insjöarna i Vänerskridskområdet (undertecknads mening). Vi avlutade Örsjöbesöket med att titta på ett björnide i närheten.  Se fler bilder i turens Fotoalbum.
 

Is
Jämn till något knögglig, betryggande tjock stöpis. Mitt på sjön slät fin prima kärnis 9,5 cm. I vikar med kärnis fanns i vissa partier genomgående luftbubblor.  
Antal Grp Åksträcka Väder Projektledare
30 km  Slöjmoln med genombrytande sol, -3 grader, obetydlig vind.  Lars-Olov Wallménius
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på inget sätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | Turrapporter 2003-04 : Solstaskäret | Rapport&foto: Olov Bergqvist | 2003-12-07 | Nordvärmland