Solstaskäret Långfärdsskridskoklubb, Karlstad

Privattur:
Trehörningen, Mangen 18/12 -01

Tisdag e.m. avfärd kl 12.15 för att utnyttja flextid på bästa sätt. Målet sattes till Trehörningen, den lyriska rapporten från söndag och hotet om eventuellt kommande snö gjorde att chansen att få åka på Trehörningen måste tas.

Vi startade nedanför Treskognäset och körde medurs för att få solchans på nedvägen. Isen var precis så bra som rapporterats. Den var delvis glanskis, delvis hade den mönster, men var alltid kärnis och av toppenkvalitet vad gäller glid (undantag norra viken).

Glanskis
Mellan Treskogsnäset och Tiskarenäset. Var man än såg, glanskis!

Hur beskriver man sådan is? Rolf Gezelius definierar:

Glanskis
Avser främst kärnis helt opåverkad av snö och regn med en slät och blank yta. Frånsett ett sjungande ljud glider skridskon helt tyst - utan klapper eller skrammel - över glanskisen. Någon gång kan dock regn eller snö på kärnisen återfrysa och ytan bli så hård, slät och blank att den blir likvärdig med glanskisens.

Isen var helt tyst pga tjockleken, med mycket fina mönster och olika texturer. Vid vägen mellan Ulvsjön-Fredros var isen klar som en glasskiva, så vi kunde studera bottenformationerna.

Trehörningen har en flikig form, som gör att den ser intressant ut när man tittar på kartan. Det visade sig stämma också i verkligheten. Trehörningen måste passa alla turgrupper, eftersom långsammare grupper kan gena i många vikar. Som förstagångsåkare på sjön fick vi ofta utbrista ett oj, då vi rundade en udde och fick se en ny stor isyta breda ut sig därbakom. Sjön måste få betyg som bland de bästa i hela Vänerskridskoområdet, i samma klass som Rinnen, Kornsjöarna m. fl.

Vi åkte runt sjön i god tid innan mörkret. Träffade dessutom på bekanta från Gösjön i söndags, Kjell Karlsson från Kil med en kompis. Vi rekade Stor-Treen och tog sedan en avslutningstur på Mangen öster om Fredros.

Glanskis
Mangen kl. 15:40 då gick solen ner i purpurröda skyar

Sjön visade sig ha t.o.m. ännu bättre is än Trehörningen. Iland 15:40 då fikat intogs på Mangens badstrand, medan solen gick ner i purpurröda skyar.
 

Is
Trehörningen: 9 cm seg och stark kärnis, delvis glanskis, delvis fruset dugg, ibland skiffermönstrad yta, några partier knaggel som av vågtoppar. Men alltid toppenfint glid. Viken norr om Tiskarnäset stöpis.
Stor-Treen: har samma sorts tjocka kärnis som de andra. Längs östra stranden verkar isen vara litet äldre med rimfrost. På väst- och nordsidan syntes blankis.
Mangen: 11-12 cm glanskis av toppenkvalitet, dock har tjockleken gjort att sprickor finns, alla är dock välläkta. 
AntalGrupperÅksträckaVäderLedare
20 + 4 km Vindstilla, vintersol, -4 grader Elaine Magnusson 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på ingetsätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | Privatturer 2001-02 : Solstaskäret | Rapport: Olov Bergqvist | 2001-12-18 | Trehörningen