Solstaskäret Långfärdsskridskoklubb, Karlstad

Turrapport:
Skridskotur till Norge - grupp 4, 11/2 -07

Efter ca 2 timmars busstur var vi äntligen framme vid dom legendariska Kornsjöarna som ligger någon enstaka mil väster om Dals-Ed. Jag hade hört så mycket om dessa sjöar så mina förväntningar var väldigt högt ställda. Äntligen skulle jag få åka skridskor på dessa sjöar!

Bussen släppte av oss i södra änden av Mellan-Kornsjön. Där delade vi in oss i 3 grupper. Jag och Valter tog hand om grupp 4 denna strålande vinterdag. Valter börjde med att leda ut över den snöbeklädda ytan. Snötäcket var väldigt tunnt (ca 1 cm) men lite strävt. Dock utgjorde den inget större besvär. Vi åkte utmed Mellan-Kornsjön norrut, svängde av mot sjöns västra kant. Vi märkte redan här att det var lite mer snö på den västra sidan av sjön. Vi följde den västra strankanten norrut tills vi kom till sundet som skiljer Mellan-Kornsjön från Norra Kornsjön.

Vi klev över det ca 100 meter breda sundet och kom ut på den större Norra Kornsjön. Här mötte vi några norrmän som vi pratade lite med och dom tog några kort på oss. Vi fick känna oss lite som fotomodeller, hrmm nåja.....

Klicka för större bilder


Härligt fikaställe pa Hisøya

Vi följde sjöns östra sida och följde denna några kilometer tills vi kom i höjd med ön där riksröset skulle finnas. Vi hade bestämt med dom andra grupperna att vi skulle fika där. I höjd med ön åkte vi tvärs över sjön och hittade ön efter en lite rundtur. Vi intog fikan på denna ö tillsammans med dom andra 2 grupperna. Några av oss gick upp till själva röset som ligger på toppen av ön. Röset heter 'Riksröse nr 1' och restes 1752.


Riksröse nr 1

Efter fikat omorganiserade vi lite i våran grupp. Jag (Mats) tog över ledarrollen och Valter blev kökarl. Vi åkte tvärs över sjön igen mot den östra stranden och följde denna upp till Norra-Kornsjöns norra ände där byn Kornsjö ligger. Denna by har en väldigt pampig o fin järnvägsstation med tanke på hur liten själva byn såg ut att vara.

Därefter forsatte vi utmed sjöns norra kant. Tanken var att åka runt sjön utmed den västra strandkanten söderut. Men när vi kom över på den västra stranden märkte vi att snödjupet var större och snön mer svårforcerad. Vi bestämde oss därför att åka tillbaka till den östra strandkanten och följa denna även tillbaks. Isen var ju bra där och vi fick även bättre lä från den tilltagande vinden på den sidan.

När vi stannade till i en vik med rätt mycket snö uppe i norra delen av sjön höll Valter en kort men väldigt bra skridskoutbildning om hur man skall åka i snö. Bestämda skär i åkriktningen och 'ta befälet över isen o snön' kan nog utbildningen kort sammanfattas. Jag är säker på att alla vi andra gruppen hade stor nytta av den genomgången. Tack Valter, lite skridskoteknik är alltid välkommet!

Vi följde som tidigare sagts den östra strandkanten tillbaka söderut. Vi tog återigen sikte på ön med riksröset för att där intaga dagens andra fika. Innan fikan tog vi en liten runda runt ön för lite fotografering framför ett isvattenfall. Vi ville även se riksröset från sjösidan.


Mitt på gränsen

Efter fikat åkte vi söderut och gick över sundet till Mellan-Kornsjön. Tror ni inte att norrmännen stod där återigen och fotograferade oss! Vad är detta? Har dom inget annat för sig än att stå i sundet mellan Mellan- och Norra Kornsjön och fotografera svenskar?


Gruppfoto

Vi följde sedan Mellan-Kornsjöns östra strandkant tillbaka till bussen. Jag tror alla var nöjda med dagens tur trots att vi inte åkte runt Norra-Kornsjön. Vi fick ju åka på fina isar utmed den östra stranden på en mycket vackert sjö. Sedan hade vi ju haft kanonväder hela dagen också. Sjön motsvarade mina mycket högt ställda förväntningar. Det är bara att konstatera att skridskoåkning i Dalsland är något helt fantastiskt!

Bussfärden hem skriver jag inte så mycket om då jag somnade in relativt omgående.

[ Turrapporter Grupp 5 : Grupp 3 | Fotogalleri Solstaskäret : Vänerskridsko ]
Is
Istjocklek: ca 15-20 cm. Kvalitet: Hård o jämn yta. Ytan är täckt med ett tunt snölager. Mindre snö i östra sidan än i västra. Hela sjön islagd. 
Antal Grp Åksträcka Väder Ledare
12  37 km  Solsken, vind 1-3 m/s, -5 grader  Mats Görrel/Valter Lindén 
Denna turrapport är enbart publicerad som information till läsaren. Den är på inget sätt en garanti för några isförhållanden efter turdatumet. Det är du själv som måste avgöra om isen är säker!

Tillbaka | Turrapporter 2006-07 : Solstaskäret | Rapport: Mats Görrel | Foto: Valter Lindén | 2007-02-11 | Bok-&Kornsj